Austrijski kancelar se poziva na ono što je već uradio Izrael

Sebastijan Kurc traži od Evropske unije uvođenje evropskog pasoša o vakcinacije i navodi da će, ako to ne bude usvojeno, Austrija samostalno regulisati slobodu kretanja i putovanja.

Takav pasoš već ima Izrael, a već žele da ga uvedu i neke druge zemlje. Poslednjih dana su se javile i avio kompanije koje se "raduju zbog uvođenja kovid pasoša" što će poboljšati njihovo poslovanje.

Uoči Samita Evropske unije, austrijski kancelar se profilisao kao lider onih koji podržavaju ideju o uvođenju pasoša o vakcinaciji:

Želimo što je moguće brže da se vratimo normalnosti i maksimumu slobode. Sve dok postoji pandemija i virus to je moguće samo ako budemo imali mere zaštite, da li kroz vakcinaciju ili testove.

Podršku Kurcovoj inicijativi će pružiti Grčka, Kipar, Malta, baltičke države, Španija, Hrvatska i Slovačka. U to vreme, Nemačka, Belgija, Holandija i Francuska ne žele brze odluke u vezi sa tim i pitanje je kolike su šanse da dođe do dogovora na nivou cele EU ako njene najmoćnije članice ne daju saglasnost.

Autor: Blic.rs / redportal.rs

#covid 19

#korona

#kovid pasoš

#kurc

#sebastijan kurc