Organoidi veštačkog mozga mogu razviti dalje od fetalnog stadijuma

Naučnici Iz Los Anđelesa su proizveli veštački mozak koji se razvija kao ljudski. Ovo bi moglo pomoći u lečenju Alchajmerove bolesti ili šizofrenije. Oni su uradili široku genetsku analizu takozvanih organoida, koji su stvoreni pomoću indukovanih pluripotentnih matičnih ćelija, kojima je omogućeno da se razvijaju i rastu u laboratorijskim uslovima i do 20 meseci. Tokom tog perioda oni su otkrili da se rast veštačkog mozga u fazama podudara se sa razvojem mozga kod beba.

Organoidi veštačkog mozga mogu razviti dalje od fetalnog stadijuma, što se smatralo do sad nemoguće. S obzirom na tu činjenicu, naučnici će početi da koriste za istraživanje bolesti mozga odraslih osoba, poput demencije.

Matične ćelije koje su naučnici koristili dobijene su iz ćelija kože i krvi, a reprogramirane su da se vrate u embrionsko stanje. Pod uticajem hemikalija i određenih uslova, ćelije mozga se razvijaju i samoorganizuju kako bi proizvele trodimenzionalne strukture koje su verna kopija određenih aspekata razvoja pravog ljudskog mozga.

Organoidi su i pre ovoga nalazili primenu pri lečenju autizma, epilepsije i šizofrenije.

Autor: redportal.rs

#Ljudski mozak

#fetalni stadijum

#organoidi

#veštački motak