H5N8 virus

Zdravstvo Ruske Federacije je prijavilo prvi zabeleženi slučaj infekcije novog tipa virusa ptičjeg gripa. Dokumentaciju i slučaj prvog preskakanja na ljude stručnjaci su prijavili Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Postoji više varijanti ptičjeg gripa i nove vrste se pojavljuju svake godine, kao i kod virusa gripa kod ljudi.

U većini slučajeva patogen inficira samo ptice i najčešće se detektuje na farmama živine. Da bi se suzbilo dalje širenje, praktikuje se masovna eliminacija svih vrsta živina inficiranih virusima ptičjeg gripa.

Međutim, više varijanti virusa je razvilo sposobnost da preskoči na ljudska bića, posebno na farmere, koji su u svakodnevnom kontaktu sa različitim vrstama domaćih životinja. Prethodne varijante su često izazivale epidemije i strah kod stručnjaka, jer su određene vrste ovih patogena veoma smrtonosne.

U ovom slučaju, 7 radnika na farmi živine u južnoj Rusiji je inficirano novim tipom virusa H5N8. Prethodno je, na više mesta, u istom regionu prijavljena i masovna epidemija istog virusa i među živinom.

Izjavu je dalo i Ministarstvo zdravlja Rusije, kao i šef zdravstva Ana Pavlova, u kojoj navodi:

Ne prenosi se sa čoveka na čoveka. Ali pitanje je vremena kada će virus mutirati dovoljno da savlada i tu barijeru. Otkriće ovog novog soja ptičjeg gripa daje nam vremena da se pripremimo za njegove dalje mutacije i da razvijemo vakcine i testove.

U slučaju da virus razvije mutaciju koja će mu omogućiti da se širi među ljudskom populacijom, to bi zaista bila katastrofalna vest. Prethodne varijante H7N9 i H5N1 imale su stopu smrtnosti od 39%, pa čak i 60%.

Trenutno najbolja varijanta borbe protiv ptičjeg gripa i njegovog novog soja je masovna eliminacija živine zaražene njime. Zaraze kod ljudi su izolovane i genetske mutacije se detaljno prate upravo da bi se predupredio razvitak mutacije koja će mu omogućiti da zahvati i ljudsku populaciju.

Autor: redportal.rs

#H5N1

#H7N9

#Ptičiji grip

#Svetska zdravstvena organizacija

#Zaraze

#epidemija

#grip

#korona

#rusija

#who

#živina