Zlato i srebro severnjaka 😁

Prošlog decembra policajac u penziji i metal detektor entuzijasta Kat Džajls naleteli su na neverovatno otkriće tokom istraživanja dela privatnog poseda na ostrvu Man - našli su hiljadu godina staro blago vikinga, sačinjeno od najrazličitijeg nakita.

U tzv. vikinškom šteku je bilo svega: od zlatnog torkvesa, velikog srebrnog broša, srebrnog prstena za nadlakticu, pa sve do gomile sitnih đinđuva, i to sve iz čak 950. godine! 🤯

Čim su otkrili blago, kontaktirali su sa Nacionalnim koledžom Manks, organizacijom koja je odgovorna za zaštitu i konzervaciju istorijskih artefakata na ostrvu.

Zlato nije bilo često tokom vikinškog perioda. Srebro je mnogo više korišćeno i šire rasprostranjeno kao metal koji se koristi u trgovini i kao predmet za projekciju moći i statusa. Procenjeno je da je zlato bilo 10 puta vrednije od srebra i da je samo zlatni torkves mogao vredeti više od 900 zlatnika. 🤯

Još jedan vredni nalaz blaga je srebrni broš u obliku čička. Na sebi ima alku prečnika 20 cm sa iglom dugačkom čak 50 cm.

Prema istorijskim izvorima, vikinzi su došli na ostrvo Man između 800. i 815. godine. Ostrvo je kasnije postalo važan trgovački centar. Vikinški uticaj je bio jak i očigledan više od 3 veka i očuvao se mnogo duže nego na ostatku Britanskih ostrva.

Autor: redportal.rs

#Britanija

#Draakar

#Ostrvo Man

#Torkves

#Vikinzi

#Vikinško srebro

#Vikinško zlato

#britanska ostrva