U austrijskoj crkvi pronađen prikaz antropomorfne životinje koja dosta podseća na poznatog Diznijevog junaka.

Miki Maus svakako spada u omiljene crtane likove uz kog su odrastale mnoge generacije. Međutim, izgleda da je prikaz takvih likova dosta stariji nego što smo verovali.

Naime, iako je Volt Dizni zvanično prvi put predstavio Mikija Mausa javnosti 1928. u animiranom filmu Parobrod Vili, nedavno je u austrijskoj parohijskoj crkvi u naselju Malta, na jugu zemlje, pronađen crtež na jednoj od freski na kojoj su mnogi prepoznali upravo ovog crtanog lika.

Foto: Wikipedia.org/BBC

SLIKA: Srednjovekovni Miki Maus (verni prikaz javnog vlasništva - wikipedia.org)

Lik sa freske je prikazan kako kleči ispred Sv. Kristofera, a istoričari se slažu da je rad iz ranog XIV veka. Ipak, oko toga koja je tačno životinja prikazana na ovoj fresci ne postoji saglasnost, jer dok mnogi tvrde da se radi zapravo o lasici, drugi ostaju pri stavu da je ipak u pitanju miš, da ne kažemo maus.

Očekivano, za ovaj austrijski zaseok je posle ovog otkrića poraslo interesovanje turista, ali je aktuelna situacija sa koronavirusom sprečila da i ove godine veliki broj zaljubljenika u srednjovekovnu umetnost, a i Diznijevih crtaća, poseti ovo mesto.

Bez obzira na to koliko će mere protiv pandemije trajati, otkriće ovog lika je mnoge navelo na razmišljanja da možda Dizni i nije bio toliko originalan kada je stvarao svoje poznate likove.

Foto: Wikipedia.org/nepoznato

Autor: redportal.rs / BBC

#700 godina

#Austrija

#Miki Maus

#crkva

#malta