Niske temperature zapanjujuće su uticale na sposobnost morskih kornjača, utičući na njihovu mogućnost da plivaju i da se hrane.

Zimska oluja koja je zahvatila Teksas i druge južne države u SAD odnela je živote najmanje 21 osobe, a milioni ljudi ostalo je bez struje. Međutim, ova nepogoda ima i ogroman uticaj na divlje životinje u tom području.

IZVOR: YT / Guardian News

Niske temperature zapanjujuće su uticale na sposobnost morskih kornjača, utičući na njihovu mogućnost da plivaju i da se hrane. Zbog toga je pokrenuta akcija da se ove životinje spasu.

IZVOR: TW / @TexasGameWarden

Ogromna grupa volontera izvukla je preko 1.000 morskih kornjača na obali Teksasa. Kornjače su ubačene u gepeke automobila i odvezene u kongresni centar u južnom delu Teksasa, u kojima za sad takođe nema struje i grejanja.

Na slikama i video-snimcima koje kruže internetom, može se primetiti da kornjače pate od zapanjujuće hladnoće (cold-stunning), fenomena koji se dešava kada su morske kornjače dugo izložene temperaturi hladne vode, tačnije ispod 50 stepeni.

IZVOR: TW / @lara_hand

S obzirom da je najavljena još jedna snežna oluja, u u centar su vratili struju, tako da su kornjačice sada na toplom. Međutim, i dalje nema informacije kada će moći da vrate kornjače u more, a kako saznajemo, nije sigurno da će sve kornjače preživeti ovu nepogodu. U svakom slučaju, iz ovog improvizovanog prihvatnog centra kažu da se svojski trude da spasu sve do jedne. ❤

IZVOR: FB / @SeaTurtleConservation

Autor: redportal.rs

#Morska kornjača

#SAD

#Teksas