Ko pročita kajaće se, ko ne pročita kajaće se ☠

- Savršen organizam. Telo čista perfekcija, kao i psiha koju definiše nemilosrdnost i bezgranična agresivnost. Ona koja će sve preživeti, bez savesti, kajanja ili ideje moralnosti - ovako je opisano jedno od najpoznatijih filmskih čudovišta, legendarni Alien Ridli Skota. To je parazitsko biće koje traži domaćina u kome obitava sve dok dovoljno ne poraste i osnaži da mu izbije iz trupa - kada se formira u najvećeg ubicu u svemiru. 🤯

Iako je ovo produkt ljudske mašte, na zemlji živi jedno biće kome svaka rečenica ovog opisa savršeno odgovara - Amplex compressa, ona koja stvara zombije, smaragdna osa.

DOMINACIJA 😎

Svaka ženka smaragdne ose ima misiju. Da bi se razmnožavala, treba joj stalni priliv hrane za njene mlade. I poput mnogih parazitoida, ona je specijalista za jednu žrtvu. Žrtvu kojoj je noćna mora - bubašvabu.

Onog trena kada ženka smaragdne ose ugleda bubašvabu, nastaje priča pred kojom blede svi SF filmovi, počinje horor. 🤯

Hirurški smireno, prvo prilazi svojoj žrtvi paralizujući je. To čini jednim brzim potezom, kojim direktno cilja nervni sistem, tj. onaj deo koji kontroliše motoričke funkcije prednjih nogu. Pošto toksin uđe u krvotok, on u trenu parališe prednje udove. Koji je cilj, pitate se? Cilj je da se bubašvaba onemogući da zaštiti svoju glavu i svoj slatki mozgić...

Sledećim hirurškim udarom, koji je ravan plesu, smaragdna osa probija mekanu membranu grla i direktno kroz nju ulazi u mozak. Ova druga doza toksina pretvara bubašvabu od agresivnog protivnika u mirnog i miroljubivog mezimčeta sa enormnim slučajem "stokholmskog sindroma". Bubašvaba postaje kao lutka pod kontrolom jednog malog i prgavog demona. Ona postaje ZOMBI. 😱

Ali ne, tu nije kraj, ima još. 🤯

Otrov ubrizgan direktno u mozak sa sobom nosi još i neurotransmiter dopamin (hormon sreće), što tera bubašvabu (kojoj su paralisane prednje noge a lobanja efektivno nabijena na kolac) da počne mahnito i srećno da se čisti i sređuje kao da se sprema za dejt.

U međuvremenu smaragdna osa, od milošte prozvana Marija, odlazi da traži rupu/tamnicu u koju će smestiti bubašvabu. Onog trena kada Marija pronađe idealnu lokaciju, vraća se po bubašvabicu koja je sada sređena tip-top i oduševljena što je ponovo vidi.

Međutim, Marija ima druge planove. 😏 Sumirajući veličinu bubašvabe, ona jednim nindža potezom odgriza antenice bubašvabi ostavljajući samo male krvave patrljke. Potom joj se penje na leđa, smešta se iznad glave i kroz patrljke počinje da joj sisa krv iz mozga.

Kad se zadovolji, hvata se za patrljke i počinje da upravlja bubašvabom kao što vlasnik šeta psa na povocu. Pošto ga parkira u tamnicu, položi jedno svoje jaje na njegove zadnje noge i odlazi dalje. Usput zapušavajući ulaz svime i svačim.

MAJČINSKI DODIR 💗

Nakon zatvaranja tamnice sve je na larvi. Ako je majka Marija makar i samo malo pogrešila u pozicioniranju larve, sve propada. Pre no što je napustila tamnicu, Marija je detaljno pregledala zadnje noge bubašvabi da bi našla najlepše i najidealnije mesto da izlegne svoje jaje. Cilj joj je da nađe slabu tačku u oklopu bubašvabe, koja se (kao i kod srednjovekovnih oklopa) nalazi na zglobovima. To je učinila tako što je stručno pregledala stomak bubašvabe, identifikovala nervni spoj koji kontroliše zadnje noge i onda u njih zabila još jednu dozu toksina, čiji je efekat da srećna bubašvaba izduži zadnju nogu.

NEKROPOROĐAJ

Nakon određenog vremena, larvica zalepljena na nogu bubašvabe počinje da se izleže. Svega toga je svesna i bubašvaba, ali izgleda da je i ona oduševljena time. Tačnije oduševljena sve do onog trena kad larva ne počne da joj krvnički buši nogu, rastavljajući joj egzoskeleton i ulazeći u meko tkivo.

Kada zađe u unutrašnje organe, počinje fešta. Za larvicu počinju orgije hranom, koje se završavaju tek kada larva krene da unutar bubašvabe stvara čauru i da se sprema za transformaciju.

Dva meseca ona će mirovati u polupojedenoj ali živoj bubašvabi.

Pre no što će, eksplozivno i naglo, da izleti kroz trulež i egzoskelet grudnog koša bubašvabe napolje. Sveža, snažna i gladna. Ovo dete, koje ćemo zvati Miljana, rodilo se sa samo jednim ciljem na umu - da pronađe sebi novu bubašvabu.

Autor: redportal.rs

#Alien

#Bubašvaba

#SMRT

#Smaragdna buba

#Zombi

#marija

#miljana

#nekro