Sjedinjene Države više nisu na prvom mestu

Kina je prošle godine pretekla SAD i po prvi put postala glavni trgovinski partner Evrope, pokazuju podaci evropskog zavoda za statistiku Eurostata.

Izvoz Evropske unije u Kinu je prošle godine porastao za 2,2%, a uvoz za 5,6%. Nasuprot tome, izvoz u SAD opao je za 8,2%, a uvoz za 13,2%.

Izvoz EU u Kinu u 2020. godini iznosio je ukupno 202,5 milijardi evra, dok je uvoz dostigao 383,5 milijardi evra.

Brisel pokušava da pojača svoje ekonomske veze sa Pekingom zaključivanjem investicionog pakta između EU i Kine, što je izazvalo zabrinutost među evropskim zakonodavcima i civilnim društvom.

Procene Eurostata takođe pokazuju da je trgovina EU počela da se oporavlja tokom druge polovine prošle godine i da je u prošlom decembru izvoz robe EU u ostatak sveta, kao i trgovina unutar EU, bila veća u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Tokom globalne pandemijske krize, blok je povećao trgovinski suficit, koji je 2020. iznosio 30,1 milijardu evra u poređenju sa 22,1 milijardu evra prethodne godine.

Prema predviđanjima Međunarodnog monetarnog fonda, Kina će 2021. godine zabeležiti drugu najvišu stopu rasta na globalnom nivou. 

Autor: Nova ekonomija

#Evropska unija

#SAD

#kina