Iako je još relativno nova, ova tehnologija ima realan i veliki potencijal da iz korena promeni medicinu i njen pristup lečenju bolesti

CRISPR-Cas9 gene-editing tech (kako je puno ime) revolucionarna je nova tehnologija za koju su Dženifer Doudna i Emanuel Čarpentijer dobili Nobelovu nagradu za hemiju. Metodologija promene struktura gena je toliko revolucionarna da nam otvara vrata punom reorganizovanju, eliminaciji i dodavanju novog genetskog materijala u sam DNK. Ali pored tehnološke revolucije, ona nas gura i ka etičkoj. Na koji način se odnositi prema njoj? Jer ona ima potencijal izlečenja mnogih bolesti za one koji joj imaju pristupa. Ali šta je sa onima koji nemaju? Izbor pred nama je veoma kompleksan. 🤔

Najveći strah i najveći nada, suštinski, leže u jednoj stvari - potencijalu ove tehnologije da u bliskoj budućnosti bude sposobna da eliminiše tzv. pokvarene ili abnormalne gene iz DNK, koji izazivaju veliki broj problema u telu.

Sama autorka Douda je potvrdila ovaj strah svojom izjavom da ova tehnologija u sebi nosi veliki rizik. Ona je otvoreno upozorila na nepoznate posledice editovanja embriona i pozvala na suzdržanje od korišćena CRISPR tehnologije.

Postoji ozbiljna pretnja da će sa sveopštim napretkom tehnologije postati neodoljivo lako isključiti i preseći tzv. životnu vrpcu genetskim makazama ljudima sa posebnim potrebama. A da oni toga i nisu uopšte svesni.

Ovaj stav bi najverovatnije bio i podržan širim društvenim pogledom na ovu problematiku. Ideja oslobođenja društva od genetskih razlika i najrazličitijih bolesti i genetskih defekta je nesumnjivo dobra. I na prvu loptu, sveopšte prihvaćena u društvu.

Genetski determinizam, poput ovog, može lako postati nova forma eugenike, gde jedna pozitivna odluka za boljitak kolektiva vuče drugu. I sve se vrlo lako može pretvoriti u onu staru izreku: Put u pakao popločan je dobrim namerama.

Editovanje gena može predstavljati nežniju varijantu eugenike, koja će umesto u državnim biti u privatnim rukama, omogućavajući ljudima koji "imaju" da se i biološki izdignu iznad onih koji nemaju pristup toj tehnologiji. Kojim god putem da krenete, neizostavno stižete do iste posledice - sistematske kampanje za eliminaciju nepoželjnih osobina i jurnjavu za biološkim perfekcionizmom.

Iako je još relativno nova, ova tehnologija ima realan i veliki potencijal da iz korena promeni medicinu i njen pristup lečenju bolesti. Ali ima i potencijal da bude prvi stepenik u stvaranju distopije tehnofeudalizma.

Autor: redportal.rs

#DNK

#Distopija

#Editovanje ljudi

#Elitizam

#Tehnofeudalizam

#genetika