Procenjuje se da je oko 150.000 muškaraca jevrejskog porekla služilo u redovnoj nemačkoj vojsci početkom Drugog svetskog rata

Verner Goldberg je rođen 1919. godine u jevrejskoj zajednici. Njegov otac je želeo da postane deo hrišćanske populacije, pa se u kasnijim godinama krstio i oženio hrišćankom. Postao je član luteranske crkve, a i sina je tako vaspitao.

Međutim, dolaskom Hitlera na vlast sve se promenilo - po nacističkim rasnim zakonima iz 1933. Goldberg je izgubio posao u javnoj službi, a njegov sin je postao miščling - Nemac delimičnog jevrejskog porekla.

Idealni nemački vojnik

Verner je 1935. godine napustio školu i zaposlio se u tekstilnoj radionici gde je većina zaposlenih bila jevrejskog porekla. Već tada, njegova porodica je počela da se raspada - ujak se pridružio nacistima i odbijao je da se vidi sa jevrejskim delom porodice, čak i sa svojom sestrom, Vernerovom majkom, koja je bila udata za Jevrejina.

Početkom 1938. Verner je odslužio obaveznih 6 meseci u radnoj službi Rajha gde je nosio svastiku na ruci, a 1. decembra 1938. pridružio se vojsci. Tako je u učestvovao u invaziji na Poljsku. Verner Goldberg nije bio jedini Jevrejin u redovima nacističke vojske. Procenjuje se da je oko 150.000 muškaraca jevrejskog porekla služilo u redovnoj nemačkoj vojsci početkom Drugog svetskog rata.

Ipak, Verner je bio "primećen" - visok, stasit i plav bio je sve ono na šta je Hitler mislio kada je govorio o superiornoj, arijevskoj rasi. Njegov lik je po nacističkim merilima bio toliko savršen da je Verner uskoro osvanuo na naslovnoj strani magazina Berliner Tageblatt sa naslovom "Idealni nemački vojnik". Fotografiju je novinama prodao službeni vojni fotograf, a uskoro se ista slika počela pojavljivati i na posterima za regrutaciju dobrovoljaca.

Spasavanje oca iz kandži nacista

Uprkos svemu, Verner je nakon osvajanja Francuske i Hitlerove odluke od 8. aprila 1940. godine da sve osobe jevrejskog porekla moraju da napuste nemačku vojsku, izbačen iz armije. Vratio se radu u tekstilnoj fabrici i iskoristio svoja poznanstva da počne da izrađuje uniforme za vojsku i mornaricu, a počeo je i da se školuje u poslovnoj administraciji.

Godine 1942. otac mu se razboleo, a Gestapo ga je iz javne, prebacio u bolnicu za Jevreje koja je služila kao zatvor i odakle su pacijenti slati u Aušvic.

Na Badnji dan, Verner je izveo jednu od najhrabrijih akcija koje su civili izveli tokom Drugog svetskog rata - imitirajući vojnika, dok su čuvari zbog praznika bili pijani, ušao je u bolnicu i izveo oca.

Nakon toga ga je sakrio i kada je starac bio pozvan na deportaciju 1943. godine niko nije mogao da ga nađe. Zahvaljujući sinu, Goldberg Stariji ostao je jedini član jevrejskog dela porodice koji je preživeo rat.

Nakon 1945. godine Verner je ostatak života proveo mirno živeći sa suprugom i troje dece u Berlinu. Tek početkom 21. veka ušao je u žižu interesovanja javnosti nakon pojavljivanja dokumentarca Hitlerovi vojnici Jevreji i istoimene knjige.

Preminuo je u 84. godini života, u Berlinu 2004.

Autor: Istorijski zabavnik

#Hitler

#Jevrej

#Nacisti

#Vojnik