Sud za zločine OVK upozorava

Ekaterina Trendafilova, predsednica Specijalizovanih veća u Hagu, koja se bave istragom ratnih zločina tzv. OVK, upozorila je diplomate Evropske unije da se sud suočava sa pojačanim naporima Prištine da omete pravne postupke koji su u toku i pozvala ih da pomognu u borbi protiv kampanje koja podriva rad suda, prenosi prištinski Reporteri.

Portal navodi da je Trendafilova u poverljivom izveštaju 11. februara upozorila diplomate da Priština pokušava da ometa i postupak protiv bivšeg predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine.

U transkriptu izveštaja u koji je imao uvid Juronjuz, Trendafilova je navela da se ulažu napori da se ospori zakon kojim je Sud uspostavljen 2015. godine, što bi moglo da dovede do pomilovanja optuženih ili čak preseljenje suda, uključujući obimne poverljive podatke, iz Haga, gde se trenutno nalazi, u Prištinu.

-To bi sigurno ugrozilo živote i bezbednost ljudi koji sarađuju ili su voljni da sarađuju sa nama. Takve promene bi, naravno, imale šokantan efekat na svedoke, koji možda više neće želeti da se pojave, što će onemogućiti Specijalizovano tužilaštvo da nastavi rad - istakla je Trendafilova.

Ona je takođe upozorila na bezbednost svedoka koji se pojavljuju pred tužilaštvom u slučajevima koji su u toku i pozvala evropske države da razmotre sveobuhvatne sporazume o saradnji, koji bi omogućili preseljenje svedoka i njihovih porodica u Evropu.

Portparol kosovskih Specijalizovanih veća izjavio je za Juronjuz da je izveštaj poverljiv i namenjen za internu upotrebu diplomatskih misija, kao da je slučajno distribuiran.

Nije poznato ko je sve imao uvid u taj poverljivi izveštaj, piše Reporteri.

Autor: Tanjug AP

#Priština

#ovk

#sud

#svedoci