Posle hapšenja Belivukove grupe i glasina da se nekoliko uhapšenih navodno nudi za svedoke-saradnike, kavčani su odmah preuzeli korake.

Članovi kavačkog klana stigli su u Beograd kako bi zapretili uhapšenim članovima grupe Veljka Belivuka (36), zvanog Velja Nevolja, da slučajno ne progovore o njihovim zlodelima, saznaje se od dobro obaveštenih izvora.

Pripadnici ove zloglasne grupe to čine preko posrednika, a prete im da će nauditi njihovim porodicama ukoliko progovore.

- Pošto su čuli da ima onih koji će sve da otkriju o ubistvima, otmicama, mučenjima, trgovinom narkotika koje je grupa Velje Nevoje radila za crnogorski kavački klan, ali i za reketiranja po Beogradu, Pančevu, Nišu, njihovi pripadnici su odmah pohrlili u Beograd da zaplaše uhapšene. Prete im da će, ako progovore, ubiti njihove porodice. Svi uhapšeni su se branili u tužilaštvu ćutanjem, a oni koji bi progovorili, plaše se da će im kavčani pobiti porodice. Većina njih ima ženu i decu, pa ne smeju da zucnu- navodi izvor.

Maja Kovačević Tomić, bivša sudija Specijalnog i Vrhovnog kasacionog suda, a sada advokat, objašnjava ko može da postane svedok-saradnik u grupi Velje Nevolje.

- Svedok saradnik može da bude član grupe, ali ne i organizator. Mora da prizna sva krivična dela koja mu se stavljaju na teret, bez rezerve. Mora da ponudi sva saznanja tužiocu. Po novom zakonu, on se sada zove okrivljeni saradnik. Tužilac vaga da li će nekom dati taj status, u zavisnosti šta otkrije, može sitnicu, a može i krupnu stvar. I onda je to malo trgovina. Može da se dogovori sa tužiocem za blažu kaznu. Na primer, umjesto maksimalnih 20 godina, tužilac predloži za njega godinu ili 5 godina zatvora. Mogu da se dogovore i da ne bude nikakve kazne ili da tužilaštvo odustane od krivičnog gonjenja. Ranije se podrazumevao odustanak od krivičnog gonjenja, a sad mogu da se dogovore za najmanju kaznu, da ga oglase krivim, a da kazne nema i treće – da odustane od gonjenja. Sve varijante su moguće - kaže Maja Kovačević.

Ona napominje da je važno šta okrivljeni otkriva.

- Bitno da je njegov iskaz značajniji od te kazne koju treba da dobije. Kada naprave sporazum sa tužiocem, to mora da odobri sud. Proverava se da li je iskaz toliko važan. Postoji i osuđeni saradnik, koji je u zatvoru, a ponudi da kaže šta sve zna o grupi, pa se sa njim pravi sporazum o eventualnom smanjenju kazne- ističe Maja Kovačević Tomić.

Autor: volimpodgoricu.me

#Kavčani

#Klanovi

#Pretnja

#belivuk

#velja nevolja