Koliko novca će Gugl morati da izdvoji?

Kompanija Gugl se saglasila da grupi francuskih medija tokom naredne tri godine plati 76 miliona dolara nakon dugogodišnjeg sukoba oko autorskih prava, pokazuju dokumenti u koje je imala uvid agencija Rojters.

Dva dokumenta uključuju okvir dogovora u kojem stoji da je Gugl spreman da plati 22 miliona dolara godišnje grupi u kojoj je više od 120 nacionalnih i lokalnih francuskih medija, nakon što će sa svakim od njih pojedinačno potpisati sporazume.

Prema tom sporazumu, navodi Rojters, najviše novca, 1,3 miliona dolara dobiće pariski Mond a najmanje 13.741 dolara lokalni izdavač La voa de la Ot Marn.

Gugl je odbio da komentariše finansijske aspekte tog sporazuma, koji je postignut nakon što je Francuska izglasala novi zakon o autorskim pravima, u sklopu šireg zakona Evropske unije, o takozvanim „susedskim pravima“.

Mera primorava Gugl i druge velike internet platforme da u pregovorima s medijima dogovore plaćanje sadržaja koje koriste za svoje informativne usluge onlajn, piše Rojters.

Dogovor nije naišao na odobrenje svih francuskih medija, mediji koji nisu deo dogovora, tvrde da je on tajan, nepravedan i da nije u skladu sa zakonom.

Autor: Tanjug

#Francuska

#gugl

#mediji

#novac