Strahuje se da su kučići ušli u kontakt sa bakar-sulfatom

Psi lutalice iz grada Dzeržinska u Rusiji su poprimile plavu boju, što je podiglo stepen pripravnosti čelnika ovog mesta, jer se sumnja da se radi o rezultatu zagađenja. Razlog više za sumnju je činjenica da ovi psi nastanjuju područje u blizini napuštene fabrike, pa se veruje da su zapravo prekriveni slojem bakar-sulfata koji se našao u spoljnoj sredini.

Foto: LADBible/nepoznato

Ova fabrika je ranije bila gigant u kojoj se proizvodili pleksiglas i velike količine hidrocijanične kiseline, ali je zatvorena pre 6 godina zbog finansijskih problema. Prizori ovih pasa koji su zapljusnuli mreže zadnjih dana su naveli mnoge da misle da se radi o montiranim slikama, međutim, to nije slučaj.

- Fotografije nisu fotošopirane, mislim da su psi mogli da pronađu bakar-sulfat ili neku sličnu materiju u fabrici, budući da sve vreme obitavaju u njenoj blizini - izjavio je Andrej Mislivets koji je zadužen za brigu o kompaniji u čijem je vlasništvu fabrika i dalje.

Međutim, on je dodao da ne postoje sredstva za efikasnu kontrolu zgrade kada su lutalice u pitanju. S druge strane, gradske vlasti sada traže dozvolu za pristup području u kojoj se fabrika nalazi, budući da je u privatnom vlasništvu.

Ukoliko se radi o bakar-sulfatu, on se uglavnom koristi kao fungicid, a može izazvati svrab i zapaljenje kože. Ove vesti iz Rusije dolaze pola godine nakon sličnog slučaja u Velikoj Britaniji, kada su u gradu Karlislu primećeni svetlo-plavi galebovi. U britanskom slučaju, međutim, sve je ostalo na nivou sumnje da su ove ptice ušle u neki od kontejnera u kojima se prevozila neka praškasta materija za pranje veša.

Autor: redportal.rs

#bakar-sulfat

#fabrika

#plavi psi

#rusija

#zagađenje