Kina uzvratila na poteze Britanaca

Britanski televizijski i radijski kanal Bi-Bi-Si Vorld njuz je zabranjen u Kini, saopštila je danas kineska radiodifuzna agencija, nedelju dana nakon što su Britanci oduzeli licencu kineskoj državnoj televiziji.

U saopštenju uoči lunarne Nove godine, agencija je navela da britanski javni servis ozbiljno krši regulative u izveštajima vezanim za Kinu, ističući da bi vesti trebalo da budu "poštene i fer", ali da su naštetile kineskim nacionalnim interesima, preneo je Rojters.

Zbog toga, britanski kanal ne ispunjava zahteve u Kini i aplikacija za emitovanje na još godinu dana neće biti prihvaćena, dodaje kineska agencija. Bi-Bi-Si je u saopštenju posle objave kineske agencije naveo da je razočaran odlukom kineskih vlasti.

Razočarani smo što su kineske vlasti odlučile da preduzmu ovaj postupak. BBC je međunarodni emiter vesti kom se najviše veruje i izveštava o pričama iz celog sveta pošteno, nepristrasno i bez straha i naklonosti.

Vlada Velike Britanije opisala je kinesku odluku o zabrani Bi-Bi-Si-ja kao "neprihvatljivu". Britanski ministar spoljnih poslova Domenik Rab rekao je na Tviteru da je:

Odluka Kine da zabrani BBC Vorld Nevs u kontinentalnoj Kini neprihvatljivo je umanjivanje slobode medija.

IZVOR: TW / @DominicRaab

Odnosi između Kine i Velike Britanije ozbiljno su pogoršani poslednjih meseci zbog Hongkonga, gde je Peking uveo kontroverzni novi zakon o bezbednosti nakon što je veliki prodemokratski pokret zahvatio bivšu britansku koloniju.

Autor: redportal.rs

#Velika Britanija

#bbc

#emitovanje

#kina

#zabrana