Elektronska veštačka koža koja oseća pritisak i temperaturu

Znamo da je koža najveći čovekov organ i da je jedna od najvažnijih funkcija da zaštiti telo od spoljnih uticaja. Njom osećamo najblaži dodir, ali i bol. Međutim, nijedna tehnologija nije mogla da realno oponaša osećaj bola. Do sada.

Naime, australijski istraživači sa Kraljevskog tehnološkog instituta u Melburnu (RMIT) su razvili elektronsku veštačku kožu koja oponaša osećaj bola, veštački somatosenzori (Artificial somatosensors). Ova koža ima razvijenu mogućnost razlikovanja uboda igle od samog dodirivanja iglom što nikad do sada nije postignuto elektronski! Ona može da oseti pritisak i temperaturu u odnosu na prag bola koji se može podesiti.

Foto: Pixabay.com/RED

Nastala je kombinovanjem tri tehnologije koje je patentirao tim za stvaranje elektronske memorijske ćelije:

1. Ćelije koje oponašaju mozak: elektronske ćelije memorije koje imitiraju način na koji mozak koristi dugoročnu memoriju da bi se prisetio i zadržao prethodne informacije,

2. Nosiva i neraskidiva elektronika koja je tanka poput nalepnice i

3. Prevlake koje su temperaturno reaktivne i 1000 puta tanje od ljudske kose.

Glavni istraživač na ovom projektu Madhu Bhaskaran je naglasio da bi daljim usavršavanjem ova koža mogla da se primeni pri transplataciji kože kad tradicionalni pristup ne uspe. On objašnjava kako će električni izlaz ove kože biti pričvršćen za živce ruke i na taj način će mozak pacijenta primati signale. Što je najbitnije, sve je ovo moguće bez hirurške operacije. Dakle nema potrebe za operacijom mozga, jedino što će biti potrebno jeste da se naš mozak obuči da bi razumeo signale koji su potrebni da bismo dobili željeni odgovor.

Autor: redportal.rs

#Artificial somatosensors

#bol

#koža