Poteškoće u sprečavanju pojave slabih i umereno teških slučajeva bolesti COVID-19

Vakcina Astra Zeneka, kako pokazuju podaci, ne pruža zaštitu protiv blagih i srednje teških slučavejva COVID-19 varijante soja iz Južne Afrike. Iako niko od 2.000 uglavnom zdravih i mladih pacijenata u studiji nije umrlo ili hospitalizovano, nalazi (koji još nisu provereni) veoma su zakomplikovali situaciju pred imunizaciju i dostavu vakcina.

U kliničkim testovima rađenim na ljudima i u onima rađenim na krvi već vakcinisanih pokazali su se značajni padovi u efikasnosti vakcine Astra Zeneka naspram mutacije 501Y.V2, koju nosi južnoafrički soj koronavirusa.

Čak i revakcinisane individue nisu imale povećanu otpornost prema južnoafričkoj varijanti. I one su, takođe, beležile pad efikasnosti i odsustvo zaštite u slučaju slabih i srednje teških oblika bolesti. S tim da su podaci u vezi sa teškim oblicima, brojem hospitalizacija i smrću još nedostupni.

Iako se vakcine drže protiv britanske varijante, soj koji je nastao u Južnoj Africi je odista zabrinjavajući. I Johnson & Johnson i Novavax su izjavili da njihove vakcine imaju manju efikasnost protiv južnoafričkog soja, iako su tokom kliničkih testova pokazale da pružaju kompletnu zaštitu od razvoja najtežeg oblika bolesti i smrti.

Moderna je izjavila da će testirati novi tip doze za revakcinaciju i da će rekalibrirati vakcinu da bolje cilja južnoafričku varijantu, pošto je i ona pokazala pad efektivnosti na testiranjima.

Fajzer je takođe zabeležio pad, ali minimalan u laboratorijskim uslovima, dok rezultati sa terena još nisu objavljeni.

Astra Zeneka je prvo odbila da komentariše rezultate, ali je naknadno izašla u javnost sa izjavom da nije u mogućnosti da dâ tačnu procenu na osnovu tako malo podataka jer je većina učesnika u testiranju bila mlađih godina i zdrava.

Autor: www.ft.com / redportal.rs

#Astra Zeneka

#Britanski soj

#COVID-19

#Covid19

#Fajzer

#Južna Afrika

#Južnoafrički soj

#Korona virus

#Moderna

#Pfizer

#covid

#covid 19

#korona

#koronavirus

#virus