Ako čujete dete kako kašlje, a kad dođete do njega kašalj nestane i na licu se pojavi širok osmeh, ne brinite, to nije ništa čudno.

Važno je imati na umu da mala beba ima nezreo nervni sistem, nema životnog iskustva, mozak joj se još uvek razvija vrtoglavom brzinom i nije još uvek uključena u društvo.

Drhtanje

Ako primetite da je beba od smeha u trenutku promenila izraz lica i počela da drhti nemate razloga za zabrinutost. Nervni sistem se još uvek razvija, a koža deteta je vrlo tanka, pa još ne može u potpunosti da reguliše detetovu telesnu temperaturu.

Lažni kašalj

Ako začujete dete kako kašlje i u trenutku kada dođete do njega kašalj nestane i na licu se pojavi širok osmeh, ne brinite, to nije ništa čudno. Deca primećuju zabrinutost za ljude koji kašlju, pa na ovaj način vole ponekad da privlače pažnju. Ova navika traje vrlo kratko.

Foto: Pixabay.com

Zaboravljanje naučenog

Nije neobično da dete dan nakon što nauči neku novu aktivnost istu i zaboravi. Koliko god se nama pojedina radnja činila jednostavnom, za dete je ona vrlo kompleksna. Ovo je slično kada dođete nakon dugo vremena do rešenja nekog problema, a sutradan se ne sećate kako tačno ste problem rešili. Ako dete nagovarate da ponovi naučeno pred mnoštvom ljudi i u novom okruženju, velika je verovatnoća da neće moći da se seti o čemu se radi.

Foto: Pixabay.com/Pixabay.com

Zna da ustane, ne zna da sedne

Koliko god bila začuđujuća činjenica dete koje zna uz pomoć nameštaja ili roditeljske ruke da ustane na svoje noge, ono ne zna da sedne. Deca instinktivno počinju oko 10. meseca da se pridržavaju za nameštaj i da staju na noge. Međutim, šta se onda dešava? Dete obično ostaje začuđeno jer spuštanje u sedeći položaj nije nešto što mu je urođeno, već radnja koju će morati da uči iz prakse uz visoku dozu koordinacije nakon nekoliko padova.

Dete širi ruke poput krila prilikom pada

Bebe su prilagodile svoj odbrambeni sistem izbegavanja padova i upravo je to razlog što bebe prilikom padova instinktivno šire ruke. To je ujedno i znak da se nervni sistem vašeg mališana pravilno razvija.

Autor: redportal.rs

#beba

#bebe

#deca

#činjenice