10 godina zlostavljanja završilo se kobno

- Brane, želim da znam zašto si mi zapalio kćerku? - upitala je ovo danas nekoliko puta u nastavku suđenja Dragojla Stanković, majka nesrećne žene koju je Branislav Stanivuković (43) iz Srpca prošle godine polio benzinom i zapalio.

Stanivuković je svoju nevenčanu suprugu Milicu Marinković (33) ubio pred njenom kćerkom, a danas je, osim majke, u banjalučkom Okružnom sudu svedočio i očuh žrtve.

NIJE SMELA SAMA U PRODAVNICU

Stankovićeva je pred sudom rekla da je optuženi Stanivuković bio neopravdano ljubomoran, te da njena kćerka nije smela sama nigde da ide, pa čak ni u prodavnicu. Kako prenosi portal Banjaluka.com, ispričala je:

On je Milicu tukao, jednom je izvadio steku kako ona ne bi mogla izaći iz kuće i sve komšije su znale da je on bio ljubomoran. Branislav je nju jednom i udario autom, zbog čega je imala gips.

ŽRTVA POBEGLA KOD MAJKE U AUSTRIJU

Dragojla je svedočila da je 2012. godine njena kćerka Milica došla kod nje u Austriju i rekla joj da ne može više živeti sa Stanivukovićem:

On je nas, nakon što je ona došla, nazvao na telefon i rekao: "Zapaliću vam kuću." Kada smo nazvali komšije da provere, on je zaista kuću zapalio. Komšije nisu smele da gase požar jer je on bio agresivan i bojali su ga se.

Nakon ovoga žrtva se iz straha vratila nevenčanom suprugu, bez majčinog znanja.

I Miličina kćerka, kaže Stankovićeva, često joj je govorila da Branislav maltretira njenu majku.

Na pitanje advokata optuženog Stanivukovića da li je optuženi voleo njenu kćerku, ona je rekla:

Branislav je nju zaista voleo, ali ja kao majka želim da znam zašto je on nju zapalio.

Vaso Stanković, očuh žrtve, rekao je da su se oni Stanivukovića plašili. Ispričao je:

On je njoj razbio telefon novi, a 2012. godine je zapalio kuću. Kada smo ga upitali zašto, on je rekao da je razlog taj što njegova nevenčana supruga ne dolazi kući.

Na pitanje advokata optuženog kakav je bio Branislav, Vaso je naveo bio je dobar, ali samo kada nije bio pijan.

OPTUŽNICA: 10 GOIDINA JE ZLOSTAVLJAO

Prema optužnici, Stanivuković je i pre ovog zločina 10 godina zlostavljao partnerku. Kako se navodi, ženu je tukao i maltretirao, a branio joj je da ode ili bilo kome priča o tome. Takođe se navodi da je žrtva pre 8 godina uspela pobeći kod roditelja u Austriju, a Stanivuković je potom zapalio kuću njene majke u Mrčevcima, kod Laktaša.

VRATILA SE IZ STRAHA ZA KĆERKU

Žena se potom iz straha za život svoje kćerke vratila Stanivukoviću i nastavila da živi s njim u vanbračnoj zajednici. Tragedija se desila 20. jula u Aleksandrovcu, kod Laktaša, kada je Stanivuković pred žrtvinom kćerkom ženu polio po glavi i telu benzinom i zapalio upaljačem. Milica je tada zadobila teške opekotine, kojima je podlegla 3. avgusta 2020. godine u UKC-u RS u Banjaluci.

KAKO SE DESILO?

Prema navodima optužnice, tog dana oko 9.30 č. Stanivuković je automobilom pratio Milicu i njenu kćerku na lokalnom putu Mrčevci-Aleksandrovac, a kada je izašao iz vozila noseći plastičnu flašu sa 1,5 litara benzina, žrtva je počela da beži. Stanivuković ju je tada sustigao i polio benzinom po glavi i telu, a  potom zapalio otvorenim plamenom iz upaljača.

U optužnici se navodi da je optuženi bio svestan da će tako prouzrokovati njenu smrt.

Žrtva je zadobila teške opekotine 2. i 3. stepena po telu i bila je u kritičnom stanju, a potom i preminula u bolnici. Psihijatrijskim veštačenjem utvrđeno je da je Stanivuković u vreme počinjenog dela bio uračunljiv, ali mu je utvrđena emocionalna nestabilnost i česti agresivni napadi.

Autor: banjaluka.com / redportal.rs

#BANJALUKA

#Optužnica

#SMRT

#zlostavljanje