Najrelevantniji statistički podaci dolaze iz Izraela, gde je do sada vakcinisano preko 3,5 miliona ljudi

Izrael obara sve rekorde u procentu vakcinisane populacije. Masovna vakcinacija je omogućila da se dođe do najveće akumulacije podataka koje se tiču Fajzer vakcine. Rezultati polako pristižu i, uopšteno gledano, zaista su obećavajući.

Oko 3,5 miliona Izraelaca je vakcinisano do sada. Starije i rizične grupe, prvi koji su primili vakcine, beleže dramatični pad u simptomima bolesti.

Prema izvorima iz Instituta za nauku Wizman, u prvoj revakcinisanoj grupi zabeležen je pad od 53% u broju novih infekcija, pad od 39% u slučajevima za hospitalizaciju i pad od 31% u pojavi teških slučajeva od sredine januara do 6. februara.

Tokom istih perioda među populacijom ispod 60 godina novi slučajevi su pali za 20%, ali su hospitalizacije i pojave teških slučajeva skočili za 15% i 29%.

Vredniji podaci stižu za oko 2 nedelje, kada se bude analizirala i efektivnost imunizacije na mlađe grupe vakcinisanih, kao i za ciljane populacije, poput ljudi obolelih od dijabetesa, raka, trudnih žena itd.

Izrael je mala zemlja sa univerzalnom zdravstvenom zaštitom, naprednim sistemom sakupljanja informacija i odličnim sistemom imunizacije stanovništa. Kao takva idealna je za posmatranje i analizu podataka efektivnosti vakcine na terenu.

I pored ovih podataka, iz Fajzera javljaju da će biti teško dati procenu kada će se ostvariti tzv. imunitet krda, jer postoji previše faktora koji utiču na bilo kakvu procenu - od mera, pa sve do broja novih infekcija.

Uprkos tome što je apsolutno na čelu po procentu vakcinisanog stanovništva, i sama vlada u Izraelu je spustila očekivanja i procene kada bi mogla pandemija da se završi.

Naporedo sa masovnom imunizacijom, u Izraelu se pojavila i britanska varijanta koronavirusa, koja velikom brzinom postaje glavni soj zaraze u državi. Sa druge strane, zbog toga Fajzerove vakcine imaju direktnu mogućnost da budu testirane. I za sada pokazuju da su efektivne i protiv tog soja - od 90% do 95%.

Za južnoafričku varijantu je još rano iznositi procene.

Glavno pitanje ostaje i dalje: Da li će vakcine uspeti da zaustave pandemiju?

Prema Mihalu Linialu, profesoru molekularne bilogije i bioinformatike na Univerzitetu Hebrew u Jerusalimu, podaci pokazuju da virusi imaju tendenciju da postanu sezonski i manje agresivni. Za sada se procenjuje da će biti potrebne 3 godine da se stigne do tog stadijuma.

Ukratko, virus ne ide nikuda, kao ni pandemija. 🙄

IZVOR: TW / @redouad

Link: Svetska rang lista dostupnih doza vakcina na 100 ljudi. Izrael je ubedljivo prvi, dok je Srbija na 9. mestu.

Autor: Maayan Lubell / Ari Rabinovitch / redportal.rs

##COVID-19

#Britanski soj koronavirusa

#COVID-19

#Covid19

#Izreal

#Korona virus

#covid 19

#korona

#koronavirus

#virus

#virusolog