Budućnost ili ekološka kataklizma?

Vest o tome koliko se struje na godišnjem nivou utroši na proizvodnju Bitkoina ne uspeva da demorališe ljubitelje ove kriptovalute da investiraju u nju, pa čak ni one među njima koji važe za pasionirane zaštitnike životne sredine.

A pomenuta vest glasi ovako: analizom koju su radili stručnjaci sa Kembridž univerziteta utvrđeno je da Bitkoin na godišnjem nivou troši više električne energije nego cela država Argentina. U brojkama – 121,36 teravat časova godišnje, prenose Biznis i finansije.

Najveći deo utrošene struje otpada na tzv. "rudarenje" ove valute, prilikom kojeg snažni kompjuteri obavljaju kompleksne kalkulacije kako bi omogućili verifikovanje transakcija. Po završetku transakcija rudari su adekvatno nagrađeni, a taj posao je najisplativiji onima koji ga obavljaju iz nerazvijenih zemalja u kojima je električna energija jeftina.

Rudarenje kriptovaluta se najverovatnije neće smanjivati ukoliko ne padne njihova cena na tržištu, upozoravaju stručnjaci. Ali, upravo je jedan od najpoznatijih ekološki osvešćenih preduzetnika, Ilon Mask, investirao 1,5 milijardi dolara u Bitkoin i tako mu dodatno digao vrednost na tržištu.

Ako njegova cena nastavi da raste, što je veoma izgledno, sve više "rudara" će se uključivati u ovaj posao a samim tim će rasti i potrošnja električne energije, piše BBC, prenose Biznis i finansije.

Autor: redportal.rs

#bitkoin

#ekologija

#najjače države

#struja