Prodaja ovih telefona opala za 22% prethodne godine

Osnivač kompanije Huavej izjavio je u utorak da sumnja da će predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden da ukloni sankcije koje zabranjuju prodaju opreme i mobilnih telefona kineskog giganta na američkom tržištu.

Huavej je najveći kineski tehnološki brend i kao takav je u sukobu sa Vašingtonom u najvećoj meri zbog, kako iz Vašingtona kažu, pitanja bezbednosti. Američki zvaničnici navode da uređaji ove kompanije mogu uglavnom da služe za špijuniranje.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je ukinuo pristup kompaniji u proizvodnji američkih procesora i ostalih tehnologija koje su potrebne da bi se pravili pametni telefoni u 2019. godini. Prošle godine, Tramp je još više pooštrio sankcije tako što je zabranio dobavljačima da koriste američku tehnologiju za izradu čipova za Huavej.

Huaveji je prodao svoj Honor brend prošle godine kako bi uspeo da poveća prodaju na neki način i da delom izbegne američke sankcije, međutim, ovakve sankcije još uvek predstavljaju ogroman udarac za kineskog giganta.

Prodaja Huavej pametnih telefona u 2020. godini je zabeležila pad od 22%, dok je u poslednjem kvartalu iste godine Huavej ispao iz kategorije top 5 svetskih brendova prvi put u poslednjih 6 godina.

Autor: redportal.rs

#SAD

#bajden

#huawei