Nikad ne biste rekli da je priča ovako zanimljiva 😃

Danas u svetu ne postoji generacija koja nije gledala bar jednu epizodu ovog smešnog crtanog filma.

Tom i Džeri su nastali davne 1940. u Americi kako su naveli autori Bil Hana i Džo Barbera u trenucima očaja. Njihovi autori su imalo problem da ponove uspehe Mikija Mausa i Gice Prasića.

Ova pilot epizoda autorima je donela nominaciju za Oskara u kategoriji animirnaog filma. Tom i Džeri se nisu zvali odmah tako, njihovo prvobitno ime je bilo Džasper i Džinks.

IZVOR: YT / Jonni Valentayn

Hana i Barbera su kontroilisali produkciju sa više od 100 ovih kratkih filmova. Da bi se stvorio svaki bile su potrebne nedelje.

Istoričar crtanog filma Džeri Bek rekao je:

Ima nečega u toj animaciji. Ona je evergrin, ne bledi. Crtež je crtež, to je kao kad idete da gledate remek dela slikarstva. Jeste, znamo da su iz 1800-ih ili 1700-ih - ali to uopšte nije bitno, i dalje nam se obraćaju danas.

Zbog loše procene producenata smanjen je budžet tvorcima odeljenja u kom su stvarani Tom i Džeri, a ubrzo im je i ugašeno. Oni su uzeli stvar u svoje ruke i osnovali su svoju producentsku kuću i na taj način popularni crtani iščupali iz zaborava.

Hana i Barbera, tvorci Toma i Džerija i Freda Kremenka

Foto: BETTMANN VIA GETTY

Kako bi uštedeli, tvorci su naručili iz studija u Pragu nove epizode i drugih crtanih filmova čija su imena amerikanizovana.

Zbog Hladnog rata animatori u studiju iz Praga nikad nisu ni gledali nijedan crtać sa Tomom i Džerijem.

Oni su napravili još dobro nam poznatih crtanih hitova kao što su Kamenko i Kremenko, Mačor Mika i Skubi Du.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#barbera

#hana

#mačka

#miš

#tom i džeri