Dizajnirane da se efektivno izbore na nov način sa infektivnim bolestima

MRNA (Messenger ribonucleic acid, odnosno ribonukleinska kiselina prenosioc informacije) vakcine su novi tip vakcina baziran na novoj tehnologiji, dizajnirane da se efektivno izbore na nov način sa infektivnim bolestima. Da bi izazvale imuni odgovor tela, mnoge vakcine koriste se oslabljenim patogenom koji se ubacuje u naša tela. Ali ne i mRNA vakcine. Umesto toga, one "uče" naše ćelije kako da stvaraju protein (nekad čak i samo deo proteina) koji izaziva imunu reakciju u telu. Posledica tog imunog odgovora je eksplozija proizvodnje antitela, koje nas čuvaju od zaraze kada dođemo u kontakt sa pravim virusom.

MRNA VAKCINA U NAŠEM TELU

COVID-19 mRNA vakcina "izdaje" instrukcije našim ćelijama kako da stvore bezopasni delić onoga što se naziva tzv. spajk proteinom (spike protein). Taj spajk protein se nalazi na površini membrane koronavirusa koji izaziva COVID-19.

MRNA vakcina se prima u ruku, tačnije u mišić nadlaktice na ruci. Nakon toga, kada mRNA dospe u naše imune ćelije, one započinju stvaranje spajk proteina. Potom ćelije kače spajk protein na površinu svoje membrane. Naš imunitet tog trenutka prepoznaje da taj protein ne sme da postoji u tom obliku na površini ćelije i započinje stvaranje antitela - kreću pripreme za borbu.

Na kraju celog tog procesa, telo je "naučilo" kako da se zaštiti od buduće zaraze. Glavni benefit mRNA vakcina, kao i svih vakcina, jeste taj da oni koji su se vakcinisali dobijaju zaštitu od svih teških oblika COVID-19. Zapravo, rizik im je sveden na apsolutni minimum.

MRNA VAKCINE JESU NOVE ALI NIKAKO NEPOZNATE

Istraživači su testirali i rade sa mRNA vakcinama već decenijama. Interesovanje za ovu tehnologiju je naraslo jer se one mogu razviti u laboratoriji uz pomoć već sveprisutnih i lako dostupnih materijala. To znači da proces može biti standardizovan i lako omasovljen u budućnosti, što ga čini bržim za razvoj nego standardne metode.

MRNA vakcine su prethodno bile proučavane za sve: od gripa, virusa zika, besnila i citomegalovirusa (CMV).

Buduće varijante mRNA vakcina moći će da u okviru jedne doze pruže zaštitu za više različitih bolesti, smanjujući potreban broj za proizvodnju i efektivnu imunizaciju stanovništva.

View this post on Instagram

A post shared by Shubham Thorat (@biotechnologyguy)

IZVOR: INSTA / biotechnologyguy

Autor: www.cdc.gov / redportal.rs

#AstraZeneka

#MRNA Vakcine

#Moderna

#Nauka

#Pfizer

#Sputnjik

#Zapadne Vakcine

#imunizacija

#kineska vakcina

#vakcine