Vlada bi trebalo uskoro da donese odluku

Vlada Severne Makedonije planira da nedelju proglasi neradnim danom za sve, a radnicima se plaća po radnim satima. Rad prekovremeno, rad praznicima i nedeljom, primedbe su koje su radnici predstavili kao probleme sa kojima se suočavaju na sastancima sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalne politike. Takvi zahtevi dolaze od radnika koji imaju najniže plate u zemlji, poput tekstilaca, zaposlenih u supermarketima, tržnim centrima i građevinskih radnika.

Ministarstvo rada i socijalne politike razmatra novo zakonsko rešenje koje će se baviti ovim pitanjima. To je najavila potpredsednica vlade za ekonomska pitanja i bivša ministarka rada i socijalne politike Mila Carovska na debati SDSM-a u Štipu.

- Ovim zakonskim promenama realizovaćemo još jedno obećanje iz Programa, ali ćemo istovremeno obezbediti povećanu socijalnu jednakost i veću zaštitu prava radnika. U vreme zdravstvene i ekonomske krize, vlada koju je predvodio SDSM, kroz četiri paketa ekonomskih mera vrednih 1,2 milijarde evra, spasila je stotine hiljada radnih mesta u desetinama hiljada kompanija - saopšteno je iz SDSM-a.

- Podrška privredi, radnicima i građanima nastavlja se sa petim paketom mera koji već počinje da se sprovodi prvom merom, odnosno ukidanjem carina na određene sirovine koje se koriste u prerađivačkoj industriji - rekla je Bogdanka Kuzeska, portparol SDSM.

Istraživanje udruženja građana Glasen Tekstilec, koje je obuhvatilo 870 ispitanika, pokazuje da 70% njih radi prekovremeno, 59,3% radi preko 50 sati nedeljno, a samo 11,3% je reklo da ne radi praznicima i vikendom.

Autor: redportal.rs

#Makedonija

#Skoplje

#nedalja

#neradni dan