Nisu za uzalud kraljevi životinja

Lavovi su kraljevi životinja. Oni nisu ni najveći, ni najbrži, ni najmišićaviji. Kraljevima ih čini stav i ponašanje koje imaju . Zbog toga i u svakodnevnom govoru kada se za nekoga kaže da se "bori kao lav" znači da imaju pristup i stav najvećeg borca.

Tu su neke činjenice koje ih čine toliko zanimljivim i moćnim životinjama.

Lavovi su jedine mačke koje žive u grupama i te grupe se zovu čopori. Ti čopori broje do 30 članova i uglavnom se tu nalaze 3 mužjaka, nekoliko ženki koje ih prate i mladunci. Veličina čopora zavisi od dostupnosti hrane i vode.

Mužjaci su ti koji brane teritoriju čopora i brinu se o mladuncima, dok ženke u najvećoj meri love svoj plen i donose hranu kojom će se hraniti ceo čopor. Međutim, bez obzira što ženke idu u lov, mužjaci jedu prvi.

Dobar merač starosti mužjaka je zapravo to koliko je njegova griva mračna. Što je griva mračnija, to je lav stariji.

Inače, lavovi su verovatno najlenjije velike mačke u svetu životinja. Od 24 sata koliko ima jedan dan, oni provedu između 16 i 20 sati odmarajući. Nekada mogu da se zateknu kako leže na leđima i spavaju i to na drvetu.

Glavni tipovi lavova su afrički lav i azijski lav, uz dopunu da ukupno ima čak 8 različitih vrsta (varvarski, azijski, zapadnoafrički, masai, kongoanski, jugozapadni (Afrika), transvalski, etiopljanski).

Autor: redportal.rs

#Lavovi

#kralj

#mačke