Budite humani kao što je bila Srbija! 😉

 Ova organizacija nastala je 6. februara 1876,(po novom kalendaru) na inicijativu dr Vladana Đorđevića, vojnog lekara. Organizacija je osnovana u Dvorani beogradske opštine po nazivom Srpsko društvo Crvenog krsta. Za prvog predsednika izabran je mitropolit Mihailo Jovanović.

Prvi zadatak novoosnovanog Društva bilo je zbrinjavanje izbeglica koje su dolazile iz Hercegovine, zbog Hercegovačkog ustanka koji je trajao do 1878. U prvoj godini rada društvo je skupilo 2.000 članova, a imalo je i 35 odbora širom Srbije.

Pošto se ideja ovog humanitarnog društva brzo širila među stanovništvom već 1885. u zemlji imaju 105 odbora.

Najveći herojski potez ovo Društvo je imalo u Srpsko-bugarskim ratovima. Srpsko društvo Crvenog krsta obavljalo je evakuaciju i zbrinjavanje ranjenika sa svojih 45 sanitetskih vozila, 37 pokretnih bolnica i sanitetskim vozom. Ovo društvo je takođe izdejstvovalo da vrhovni komandant kralj Milan, dozvoli transporte evropskih društava Crvenog krsta preko Srbije kao pomoć za Bugarsku, sa kojom je Srbija bila u ratu, poštujući Ženevsku konvenciju.

IZVOR: YT / VISE OD ZIVOTA

Njihov amblem je zakonom zaštićen od 1896. U Prvom svetskom ratu Crveni krst je delovao i u inostranstvu. Deo Srpskog Društva ostao je u Beogradu i Kruševcu, a deo se sa vojskom i Vladom evakuisao na Krf, zatim preko Italije u Švajcarsku. Društvo je nastavilo rad 1918. Tokom 1920. bilo je osnovano 40 pododbora sa oko 30.000 članova. Društvo je menjalo ime po ugledu na ime države.

Danas Crveni krst Srbije ima 183 odbora u gradovima i opštinama. Crveni krst je posebno angažovan na zbrinjavanju izbeglih i prognanih lica sa prostora bivše Jugoslavije, u jednom trenutku bilo je čak 700.000 proteranih Srba.

Autor: redportal.rs

#Crveni krst

#Srbija

#humanost

#ženeva