Nakon utakmice u Beogradu poginulo 8 fudbalera Mančester junajteda

Svaki 6. februar obavijen je crnilom u fudbalskom svetu. To je dan kada se dogodila najpoznatija tragedija u svetu sporta, avionska nesreća u kojoj je poginuo praktično ceo prvi tim Mančester junajteda 1958. godine.

Tog 6. februara avion od 44 putnika krenuo je iz Beograda put Mančestera, sa pauzom za sipanje goriva u Minhenu.

Poslednja utakmica koje su Bezbijeve bebe (kako je bio nadimak te generacije fudbalera Junajteda) odigrale bila je ona protiv Crvene zvezde u Beogradu, u Kupu evropskih šampiona. Rezultat je bio 3:3 i Englezi su prošli dalje nakon pobede od 2:0 u Mančesteru 2 nedelje ranije.

Nakon utakmice cela ekipa je avionom krenula put Mančestera, sa pauzom u Minhenu. Upravo u Minhenu se desila kobna tragedija.

Nakon 2 neuspešna poletanja sa minhenskog aerodroma, avion se srušio prilikom 3. kobnog poletanja. Poginulo je 23 putnika, od toga 8 fudbalera, dok je 21 pravim čudom preživeo. Među preživelima, na sreću svih ljubitelja fudbala, a naročito onih u Engleskoj, bio je i ser Bobi Čarlton, najveća legenda engleskog fudbala i Mančester junajteda.

Nakon brojnih kontroverzi i prebacivanja odgovornosti između nemačkih i britanskih vlasti, postoje 2 verzije istine. Prema nemačkoj, kriv je kapetan aviona Džejm Tejn.

Britanske vlasti deceniju nakon nesreće utvrđuju da jedan od najpouzdanijih pilota u Britaniji Džejm Tejn nije kriv za tragediju i da je glavni uzrok zaleđena pista na koju kontrola leta nije upozorila posadu, a kapetan je proglašen nevinim.

Tejn je vrlo brzo preminuo od brige i stresa, iako je preživeo nesreću. Njegova ćerka godinama potom izjavila je:

- Minhenska nesreća nije ubila 23 osobe, nego 24. Moj otac, takođe, poginuo je s tim ljudima.

U znak sećanja na žrtve iz Minhena, engleski velikan je u svoju opremu, pored dotadašnje crvene i bele boje, uvrstio i crnu. Mančester junajted, ali i ceo fudbalski svet odali su danas pijetet prema žrtavama ove velike tragedije.

IZVOR: TW / @ManUtd

Autor: redportal.rs

#avionska nesreca

#bezbijeve bebe

#mancester junajted

#minhenska tragedija

#tragedija

#u minhenu