Nijedan susret sa medvedom nije zabeležen od kada je on na straži 😊

Japanski gradić Takikava na ostrvu Hokaido sakupio je novac za instalaciju robotskog "ćudovišnog vuka" u nadi da će on sačuvati grad od sve većih upada lutajućih medveda. Čupavi robot u obliku vuka je dizajniran da zaplaši medvede i druge životinje i da ih potera nazad u divljinu, koristeći svoje velike crvene oči i zvučnike koji puštaju strašne zvuke. 🤭

Početkom septembra prošle godine stanovnici Takikave počeli su redovno da prijavljuju susrete sa medvedima širom oboda grada. Neretko, mnogi su lutali i u samom centru u potrazi za hranom. Veći deo Japana takođe beleži porast u susretima sa medvedima.

U oktobru su dve žene preminule od posledica rana koje su zadobile od divljeg medveda. Dok je 2019. godine čak 157 ljudi zadobilo teške povrede u napadima medveda širom Japana.

Mnogi naučnici pretpostavljaju da je pojačana aktivnost medveda uslovljena sve manjom koncentracijom žireva (njihove osnovne hrane). Zbog ovoga se spuštaju u naselja u potrazi za hranom.

Elem, zbog porasta napada medveda, grad Takikava je kupio nekoliko robotskih vukova pod imenom Monster Wolf - od japanskog tvorca mašina Ošte Deikija. Funkcioniše po principu detekcije senzora pokreta, nakon čega glava kreće da maše levo i desno uz glasne zvuke svega: od zavijanja do zvuka teške mašinerije. 😂

Autor: Alex Fos / redportal.rs

#Japan

#Medvedi

#divljina

#roboti vukovi