U prvih 100 dana mandata Džoa Bajdena pripremiće se Zakon o jednakosti

Predsednik Sjedinjenih Država je u četvrtak potpisao memorandum kojim će se zaštita prava lezbejki, gejeva, biseksualaca, transrodnih osoba, kvirova i interseksualaca postaviti kao jedan od glavnih prioriteta za ovu državu i to na globalnom nivou. Zanimljivo je da će u krajnjem slučaju zbog ugrožavanja prava LGBTQI zajednice na globalnom nivou Sjedinjene Države pribegavati i finansijskim sankcijama.

- Sva ljudska biće treba da budu tretirana sa poštovanjem i dignitetom i svi ljudi treba da žive bez straha bez obzira na to ko su oni ili koga vole. - navodi se u memorandumu koji predstavlja nadgranju direktive Baraka Obame iz 2011. kada je Džo Bajden obavljao funkciju potpredsednika Sjedinjenih Država.

Iako predsednički memorandum uglavnom ima simboličku vrednost, Bajden želi da u prvih 100 dana svog mandata sa svojom administracijom donese Zakon o jednakosti čime će se realizovati najava da će prava LGBTQI zajednice biti glavni njegov prioritet.

Memorandum poziva američke agencije da rade na međunarodnom nivou kako bi sprečile kriminalizaciju prava LGBTQI zajednice u drugim državama, dok Stejt department dobija direktivu da se u godišnji izveštaj u ljudskim pravima uključi i izveštaj o postojanju antidiskriminacionih zakona na račun LGBTQI zajednice.

Instrukcija koja se nalazi u memorandumu traži da državne institucije upotrebe sve diplomatske mogućnosti, finansijske sankcije i restrikcije za putovanja ukoliko strane vlade ugrožavaju prava pripadnika LGBTQI populacije.

Autor: redportal.rs

#LGBT

#SAD

#bajden