BBC je napadnut dan nakon što su britanski mediji ukinuli licencu kineskoj TV CGTN

Britanija i Kina su razmenjivale diplomatske udare mesecima zbog kineskog pritiska na Hong Kong, zabrinutost oko narušavanja privatnosti Huawei tehnologije i odnosa Kine prema Ujgurima.

Juče je britanski Ofcom oduzeo licencu CGTN televiziji, sestrinskom kanalu državne CCTV. Ukinuta je licenca nakon što su zaključili da Komunistička partija Kine potpuno kontroliše redakciju te televizije.

Nekoliko minuta kasnije, saopštenje iz kancelarije za spoljne poslove Kine je upućeno gde optužuju BBC da plasira lažne vesti o COVID-19 virusu kao i da zahtevaju izvinjenje zbog politizacije virusa i optuživanja Kine za pandemiju.

BBC je izašao sa saopštenjem da su objektivni.

Sa druge strane britanski Telegraf je objaio da su 3 kineska špijuna, koja su se predstavljala kao novinari, deportovana iz Britanije.

Kineski državni mediji su u poslednjih nekoliko nedelja povećali napade na subjektivno izveštavanje britanskih medija, pogotovo o koronavirusu, Hong Kongu i Ujgurima.

- Sumnjamo da je BBC blisko uvezan sa obaveštajnim službama SAD i UK. Postali su bastion zapadnog javnog mnjenja u ratu protiv Kine - rekao je na Tviteru Hu Šiđin, urednik Global Times novina.

Kritika Ministarstva spoljnih poslova je bila top trend na kineskoj društvenoj mreži Weibo.

- BBC ne treba da postane "Badmouthing Broadcasting Corporation" (televizija jeftinog vređanja) - izjavio je kineski potparol Žao Liđang na Tviteru.

BBC, kao i mnoge velike zapadne televizije su blokirane u Kini.

Neki su i pozivali da se BBC protera kao odmazdu za ukidanje licence CGTN-a

- BBC je dugo u Pekingu, a uvek je imao ideološke predrasude i plasirao lažne veste na svojoj platformi, ciljano pre svega na Kinu. Posle toliko godina vreme je da uradimo nešto - rekao je jedan korisnik sa Weibo platforme.

Izveštavanje koje je BBC uradio nad Sikjangom je bilo teško kritikovano od strane Kine, koji su izjavili da je BBC ozbiljno narušio novinarsku etiku.

Autor: redportal.rs

#bbc

#kina

#napad