Srbiji do juna oko 350.000 doza

Kroz COVAX program biće omogućena raspodela vakcina za čak 145 država, uključujući i 10 iz Evrope. Početak raspodele vakcina kroz ovaj program krenuće od kraja februara.

Program koji je organizovan od Svetske zdravstvene organizacije, Koalicije za epidemijske inovacije i Alijanse za vakcine, objavio je svoj plan distribucije u sredu.

Inicijalno bi trebalo da bude raspodeljeno oko 337,2 miliona doza. Od ovog broja 336 miliona doza će biti od kompanije Astra Zeneka, dok će 1,2 miliona doza dati kompanija Fajzer. Jun je krajnji rok u kom će se raspodeliti ove vakcine.

Ovaj broj će ipak biti dovoljan za tek 3,3% ukupne populacije od ubrojanih 145 zemalja koje su mahom one u razvoju ili nerazvijene. Međutim, tu su i neke bogatije države poput Novog Zelanda, Kanade i Južne Koreje.

U ovom programu će i Srbija dobiti određeni kontigent vakcina. Govori se o broju od 345.600 vakcina kompanije Astra Zeneka. Vakcine će biti dodeljene i Albaniji, Andori, BiH, Gruziji, Moldaviji, Monaku, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Ukrajini.

Evropska unija je u ovom programu učestvovala sa 850.000.000 evra.

Autor: redportal.rs

#Astra Zeneka

#Vakcina

#korona