6 istih simbola od pre 120 milenijuma 🤯

Iako su naučnici i istoričari dugo sumnjali da su urezi na kamenju i kostima bili korišćeni kao forma simbola još od perioda srednjeg pleistocena (250.000 - 45.000 p. n. e.), konkretnih dokaza je bilo veoma malo.

Najnoviji nalaz naučnika sa Jevrejskog univerziteta i Univerziteta Haifa, zajedno sa istraživačima sa Le Centre National de la Recherche Scientifique iz Francuske, otkrili su dokaz koji može ukazivati da je u pitanju najraniji poznati nalaz korišćenja simbola kod ljudi. Simboli su otkriveni na fragmentu kosti u oblasti Ramle (centralni Izrael). Veruje se da je star oko 120.000 godina.

Iako je prošlo 120 milenijuma, fragment je većinom ostao netaknut, što je omogućilo naučnicima da dešifruju 6 sličnih ureza na jednoj strani kosti. Nalaz, čiji je izveštaj objavljen u naučnom žurnalu Quarternary International, otkriven je zajedno sa velikim brojem oruđa od kremena i životinjskim kostima.

pročitajte još

Ostrvo hobita 💗

Mesto na kome je otkrivena kost je najverovatnije služilo kao kamp za paleolitske lovce, koji su tu sekli i obrađivali lovinu. Deo kosti sa urezima je, sasvim moguće, ostatak, sada izumrlog, primerka divljeg bovida.

Uz pomoć 3D fotografije, mikroskopskih analiza i eksperimentalne reprodukcije ureza u laboratoriji, tim je identifikovao 6 različitih ureza između 38 i 42 milimetra dužine. Rezovi su načinjeni oštrim nožem koji je bio izrađen od kremena.

Nalazi su pokazali da su rezovi namerno naneseni na taj deo kosti i da nisu mogli nastati tokom sečenja mesa, obrade lešine životinje ili kasnije. Ureze je, takođe, načinio dešnjak i sve ih je "napisao" odmah.

Postoje sve naznake da se iza urezanog simbola krije određen smisao. Najverovatnije je u pitanju najraniji primer simbola koji su korišćeni da se obeleži lovina i njen status u kolektivu.

Ovaj nalaz je izuzetno značajan u širom kontekstu proučavanja evolutivnog razvoja ljudi, posebno razvoja složenih kognitivnih sposobnosti i simbolične ekspresije.

Autor: Hebrew University of Jerusalem / redportal.rs

#Arheologija

#Homo Sapiens

#Nauka

#Praistorija

#Prvi nalazi simbola

#ljudi

#pismenost