Isti već 200 miliona godina 😎

Krokodili su veliki reptili prekriveni krljuštima sa očima nalik klikerima. Ako se vratimo nazad u vreme 200 miliona godina, otkrićemo da se izgled krokodila nije ni za nijansu promenio. Danas ima samo 25 vrsta krokodila, što je drastična razlika u biodiverzitetu u odnosu na, na primer, ptice, kojih ima više od 10.000 različitih vrsta.

U studiji objavljenoj prošlog meseca u časopisu Communicatins Biology naučnici sa Univerziteta Bristol otkrili su da su krokodili sačuvali svoju morfologiju milionima godina i da imaju tako malo vrsta zbog tzv. evolutivnog ekvilibrijuma - dugih vremenskih perioda u kojima su vrste stabilne. Tokom ovih era potreba za evoluiranjem nastaje jedino u slučaju kada ih promene u uslovima života na to nateraju.

Fosilni ostaci krokodila još doba jure pokazuju iste karakteristike kao i moderni krokodili. Obe vrste imaju dugačke njuške, duge i masivne repove i čvrste krljušti. Koristeći se modelom tzv. evolutivne matematike naučnici su uporedili veličine modernih krokodila sa fosilima svojih praistorijskih rođaka. Podaci koji su sakupljeni otkrivaju da su krokodili evoluirali veoma sporo, sa nekoliko varijanti koje su nešto brze.

Ispada da je spora i postojana evolucija dobitna kombinacija. Krokodili koji su sporije evoluirali imali su veće šanse da prežive normalne uslove na Zemlji. Krokodili koji su brže evoluirali su, začudo, svi i izumrli.

Preživele vrste krokodila se nisu menjale milionima godina, jer su postigle ekvilibrijum gde su dovoljno efikasni i svestrani da nije bilo imperativa potrebe da se menjaju. Slična situacija je primećena i kod drugih životinja. Svima je zajedničko da evoluiraju u zavisnosti od spoljašnjih faktora (poput klimatskih promena ili masovnog izumiranja), umesto zbog seksualne selekcije ili nestabilnosti u lancu ishrane (odnos predator-plen). Krokodili su najverovatnije postigli ovo kroz svoju sposobnost da ne moraju da se love dugo vremena, tj. da mogu veoma dugo da prežive bez hrane.

pročitajte još

Ostrvo hobita 💗

Autor: Elizabeth Gamillo / redportal.rs

#200 miliona godina

#Jura

#Krokodili

#evolucija

#savršenstvo