Šta je Hvanski sindrom?

Mark Polimeropulos se probudio u svojoj hotelskoj sobi sa vrtoglavicom i zvonjenjem u ušima.

Osećao sam kao da ću povratiti. Nisam mogao da ustanem. Pao sam. Pucali su na mene više puta i ovo je bilo najstrašnije iskustvo u mom životu.

Polimeropulos je proveo godine u Iraku, Siriji i Avganistanu kao visoki oficir CIA-e ratujući protiv terorizma. Ali te noći u Moskvi veruje da je na meti tajnog mikrotalasnog oružja. Posle ruskog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine, rukovodstvo CIA je uputilo "poziv na oružje" i prerasporedilo u borbu okorele oficire poput Polimeropulosa da se povuku.

Na kraju će postati vršilac dužnosti šefa tajnih operacija u Evropi i Evroaziji, radeći sa saveznicima na razotkrivanju aktivnosti Moskve, uključujući trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja 2018. godine u Salisberiju u Engleskoj.

U decembru 2017. posetio je Moskvu, ali ne i tajno. Želeo je da iskoristi redovni sastanak "veze" između ruskih i američkih špijuna da se lično upozna zemlju. Nije bio tamo, insistira, ni na jednoj tajnoj aktivnost. Rusi nisu bili oduševljeni njegovim dolaskom, ali su pristali. Rano tokom putovanja razboleo se. Po povratku u SAD, vrtoglavica je nestala, ali su se drugi simptomi zadržali do danas.

Tri godine zaredom imam glavobolju migrenu. Nikada nije nestala - rekao je za BBC.

Nije mogao da radi ceo dan i uzeo je mesece odmora započinjući dugo medicinsko putovanje. Njegove sumnje pojavile su se jer su od 2016. godine diplomate u Havani na Kubi prijavile slične simptome - kao i neki Kanađani. Ponekad je iznenadna pojava jake buke dovela do intenzivnog bola, dok su drugi osećali pritisak u glavi što je dovodilo do vrtoglavice. Činilo se da osećaji dolaze iz određenog pravca na određenom mestu. Ovo je postalo poznato kao Havanski sindrom.

Ono što se dogodilo američkim diplomatama na Kubi, dogodilo se i meni u Moskvi

Ali pronaći uzrok Havanskog sindroma nije bilo jednostavno. Simptomi su se različito predstavljali kod različitih ljudi. Neki špekulantski slučajevi nisu povezani ili su rezultat psihološke bolesti.

Prva temeljna procena doneta je od strane američke Nacionalne akademije nauka u decembru 2020. Iako su kliničke informacije često bile fragmentarne, odbor je zaključio da su simptomi "u skladu sa efektima usmerene, impulsne energije radio frekvencije", odbacujući druge mogućnosti, uključujući trovanje ili psihološki uzrok.

- Otkrili smo da je podgrupa pojedinaca delila neke vrlo neobične i različite kliničke nalaze na početku svojih bolesti i upravo su nas ti nalazi doveli do naše presude - rekao je profesor Dejvid A. Relmen sa Univerziteta Stanford, koji je predsedavao timom . Nije zaključilo da li je puls postavljen kao oružje ili ko stoji iza napada, rekao je za BBC, jer je to bilo izvan nadležnosti odbora.

Kada su Polimeropulosa prvobitno pregledali medicinski službenici CIA-e, rečeno mu je da se njegovi simptomi malo razlikuju od simptoma u Havani i odbacili su bilo kakvu vezu. Razlike pripisuje dokazima da su ljudi pogođeni na različite načine i mogućnosti da se ono što se koristilo na ljudima razvilo. Portparol agencije rekao je za BBC da je:

CIA-in prioritet bio i dalje je dobrobit svih naših oficira.

Nakon što je bio prisiljen da se povuče zbog lošeg zdravlja 2019. godine, Polimeropulos je odlučio da izađe u javnost, da skrene pažnju na to pitanje i pokuša da obezbedi lečenje u specijalnoj bolnici, što je na kraju dogovoreno.

Kaže da je operativna strana CIA to pitanje shvatila ozbiljnije nakon što je postalo jasno da on nije jedina potencijalna žrtva.

Izveštaji ukazuju na to da je pogođeno nekoliko drugih zvaničnika i da se slučajevi nastavljaju.

To se događa sa nekoliko drugih visokih zvaničnika agencija. A čini se da su neki oficiri koji su naknadno pogođeni na neki način umešani u ovu borbu protiv Rusa. Imate oficire koji pate u tišini.

Izveštava se da su se neki incidenti dogodili u zemljama koje nisu Kuba ili Rusija, uključujući Kinu. Časopis GK, koji je prvi izveštavao o slučaju Polimeropulos, rekao je da je visoki zvaničnik CIA pogođen prilikom posete Australiji 2019. godine (što su kasnije potvrdili australijski mediji). Drugi su pogođeni u Poljskoj i Gruziji. Izvešteno je i da zvaničnik Bele kuće oseća simptome, uključujući pritisak u glavi, dok je bio u londonskoj hotelskoj sobi u avgustu 2019. godine - događaja koji su britanski službenici bezbednosti svesni, mada je nejasno šta se tačno dogodilo.

Između Londona i Vašingtona postojao je kontakt po tom pitanju, iako je Kancelarija za spoljne poslove i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva rekla BBC-u da nije znala da je bilo ko od njegovih zaposlenih pogođen.

Izveštaji medija nakon početnih incidenata u Havani predložili su poverljive dokaze - uključujući presretnute komunikacije - ukazuju na Rusiju. U novije vreme zabeleženo je da je američka obaveštajna zajednica koristila podatke mobilnih telefona za lociranje ruskih obaveštajnih oficira u blizini oficira CIA koji su pogođeni na nekim lokacijama.

- To je naravno vrlo zanimljiv slučaj koji svakako zavređuje dodatnu pažnju - kaže Polimeropulos, dodajući da se njegovi navodi zasnivaju na javnim informacijama, a ne na poznavanju poverljivih istraga nakon njegovog odlaska.

Ništa se od toga nije pokazalo dovoljno odlučnim da bi američka vlada mogla formalno da optuži. Jedna od mogućnosti je da je šteta za pojedince bila sporedni efekat neke vrste alata koji se koristi za prikupljanje obaveštajnih podataka bombardovanjem elektronskih uređaja mikrotalasima kako bi se prikupile informacije - praksa započeta u hladnom ratu.

- Ruske službe bezbednosti preplavljale su američku ambasadu u Moskvi -koncentrovanim mikrotalasima i elektronskim impulsima +- kaže Džon Sifer, bivši oficir CIA koji je radio na Rusiji. Kaže da je Rusija čak imala kombije koji su se mogli voziti po gradu kako bi ciljali pojedince.

Veruje da je Moskva odgovorna za nedavnu štetu službenicima CIA, iako nije siguran u tačan motiv. Još jedan bivši oficir CIA-e koji je služio u Moskvi takođe je rekao da veruje da su Rusi koristili usmereni energetski napad, ali nije mogao da bude siguran da li je stvoren da nanese štetu ili Rusima jednostavno nije stalo da ta šteta ne bude prouzrokovana zbog bilo čega drugog što su radili.

Polimeropulos kaže da je njegova prvobitna pretpostavka bila neka vrsta prikupljanja obaveštajnih podataka. Ali dokazi, koje on prihvata često su posredni, ostavili su ga da veruje da su Rusi namerno povredili ljude ovim štetnim oružjem.

Jedna od teorija je da je Rusija u Havani želela da poremeti svako poboljšanje odnosa između SAD-a i Kube - tradicionalno bliskog saveznika Moskve - a zatim proširila svoju upotrebu da bi krenula u potragu za obaveštajcima koji su identifikovani da rade protiv njih, poput Polimeropulosa. To bi ih izbacilo neke agente iz akcije, pojelo resurse i otežalo CIA-i rad.

Otopljivanje odnosa SAD-Kuba zaustavljeno je usled povreda diplomata. Ali ovo bi se protivilo neizgovorenom sporazumu da špijunske službe ne ciljaju protivničko osoblje zbog nanošenje fizičke štete. Međutim, bivši oficiri CIA-e i MI6 ukazuju na činjenicu da su Rusi koristili oblik radioaktivne špijunske prašine za praćenje njihovog kretanja u Rusiji, što je predstavljalo rizik po zdravlje.

Nova administracija Bajdena najavila je pregled ruskih "agresivnih postupaka" i dolazeći državni sekretar Entoni Blinken se obavezao da će deliti više informacija o Havanskom sindromu. Takođe je obećao "odgovornost" ako je odgovoran državni akter. Novi direktor CIA-e Bil Barns, bivši ambasador u Rusiji, takođe bi se mogao više zainteresovati.

Kao odgovor, na komentare BBC nakon izveštaja američkih Nacionalnih akademija nauka, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je sapštilo:

Nemamo nikakve informacije o tome da je Rusija usmerila mikrotalasno oružje ili o slučajevima upotrebe takvo oružje. Takve provokativne, neutemeljene špekulacije i izmišljene hipoteze ne mogu se zaista smatrati ozbiljnom stvari za komentar.

Autor: redportal.rs

#CIA

#Moskava

#SAD

#agenti

#havanski sindrom

#rusija

#Špijuni