Počinje era svemirskog turizma 🥰

SpaceX je juče objavio da je celokupni cilj projekta ove godine početak civilnih letova u svemir. Prvi među njima će biti i vlasnik Ilon Mask.

Pored Maska, svoje mesto je rezervisao i poznati preduzetnik Džared Ajzakmen, sa još troje ljudi. Tri preostala mesta je otkupio Ajzakmen i planira da ih ustupi javnosti. Jedno mesto će otići radniku iz dečije bolnice St. Jude, koji leči decu od teških oblika kancera. Drugo mesto će biti neko od ljudi koji su donatori te bolnice, a čije će ime biti izvučeno. Za 3. mesto biće organizovano nagradno izvlačenje, gde će potom panel naknadno odlučivati. Imena putnika će biti objavljena 3 nedelje pre samog poletanja.

Svie astronaute će SpaceX specijalno obučavati za put u svemir na raketi Falcon 9, kao i na svemirskom brodu Dragon. Takođe će proći i specifičnu obuku iz orbitalne mehanike i rad u nultoj gravitaciji.

Misija će trajati nekoliko dana, tokom koje će astronauti obletati oko Zemlje na svakih 90 sekundi. Lansiranje svemirskog broda Dragon (Zmaj) se planira za poslednji kvartal 2021. godine. Nakon uspešnog poletanja, sredinom novembra, planirano je spajanje svemirskog broda Dragon sa ISS (Međunarodnom svemirskom stanicom).

Sama kapsila broda Dragon je pre samo nedelju dana postala prvi svemirski brod u poslednjih 40 godina koji je dobio sertifikat od NASA da je sposoban za let u svemir.

Na kraju misije sletanje će se obaviti padobranom u more.

Pored civilne misije, SpaceX će takođe ove godine obaviti još 2 leta u orbitu sa posadom. Jedan na proleće i još 4 logističke misije u sledećih 15 meseci.

Autor: phys.org / redportal.rs

#Elon Mask

#Elon Musk

#Ilon Mask

#civilni

#letovi

#spacex

#svemir