U Sjedinjenim Državama ovo postaje sve aktuelnije

Dupla maska postaje sve veći "trend", a pogotovo u Sjedinjenim Državama. Sve više ima američkih stručnjaka koji govore o tome kako su duple maske efikasnije.

Američki centar za kontrolu bolesti i prevenciju preporučuje nošenje maske koja ima 2 ili više slojeva uz obavezu da one pokrivaju i usta i nos. Ovaj centar navodi i da ta maska treba da "legne" tako da ne bude nikakvog prostora da čestice mogu na bilo koji način da dođu do lica.

Jedan od infektologa iz Bostona navodi da bi nošenje jedne maske moglo da bude dovoljno za većinu situacija, sve dok ta maska dobro nalegne na lice i dok nije istrošena.

Ipak, neki ljudi mogu da posegnu za dodatnom zaštitom ako spadaju u rizične grupe, ili ako smatraju da postoji veća mogućnost za zaražavanje koronavirusom. Dupla maska ne bi bila loša da se koristi u slučajevima gde je veća koncentracija ljudi, kao u avionu na primer.

Navodi se da bi dupla maska, od čega bi prva bila hirurška, a druga platnena, mogla da ima gotovo identičan efekat kao N95 maska koja u ovom trenutku važi za jednu od najbezbednijih na tržištu, a pogotovo u periodu visoke zagađenosti ili mogućnosti da dođe do zaraze.

Kada je u pitanju obična platnena maska koja može svakodnevno da se nosi, američki stručnjaci navode da bi najbolje bilo da one budu izrađene od čvrto tkanog materijala i da imaju bar 2 sloja.

Autor: redportal.rs

#Maske

#SAD

#covid 19

#korona