Pozvao je da se vrati na konstruktivni razgovor i da SAD prestane da se meša u pitanja oko Hong Konga i Tibeta

Jang Ciječ, direktor centralne komisije za spoljne poslove Komunističke partije Kine, trenutno je najviši zvaničnik koji je govorio o odnosima SAD i Kine od inauguracije Bajdena.

Tokom Trampovog mandata odnosi između SAD i Kine su bili na najnižem nivou još od uspostavljanja odnosa 1979. obe strane su se sukobile oko tehnologije, Hong Konga, Tajvana i Južnog kineskog mora.

Jang je naveo da Kina ne želi da zameni SAD i njihovu poziciju u svetu ali da ništa neće moći da zaustavi progres Kine.

- SAD treba da prestane da se meša oko Hong Konga, Tibeta, Sikjanga i drugih pitanja koja se tiču kineskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta - izjavio je Jang.

Pričao je na onlajn forumu koji je organziovao nacionalni odbor za pitanja SAD i Kine u utorak u Pekingu i tu izjavio da se SAD meša i u unutrašnja pitanja, uključujući i izbore.

Jang, čija mu pozicija u Komunističkoj partiji daje veći uticaj čak i od ministra spoljnih poslova, uputio je molbu Bajdenovoj administraciji da ne zloupotrebljava koncept nacionalne bezbednosti u trgovini.

- Mi u Kini se nadamo da će se SAD uzdići iznad zastarelog mentaliteta "nulte sume" i rivalstva najvećih sila i raditi sa Kinom da odnosi budu na pravu putu - dodao je

Jang je potvrdio da je Kina spremna da radi sa SAD ka odnosu bez konflikta, konfrotacija, međusobnog poštovanja i kooperacije.

Reč "kooperacija" se pojavila 24 puta u njegovom govoru. Napomenuo je i da će firme zi SAD dobiti puno na potencijalnom izvozu od 22 triliona dolara u sledećoj deceniji.

Autor: redportal.rs

#Južno Kinesko More

#SAD

#Tenzije

#diplomata

#kina