Kineska policija rasturila je mrežu trgovaca lažnim vakcinama protiv kovida-19, uhapsila više od 80 osumnjičenih i zaplenila više od 3.000 špriceva, javili su danas kineski mediji.

Prema dnevniku na engleskom Global tajms (Global Times) krijumčari su planirali da prodaju svoje vakcine i u inostranstvu.

Trgovina se odvija od septembra u Pekingu i dve provincije na istoku zemlje Šandongu i Džiangsu, navela je agencija Sinhua.

Policija je uništila laboratorije za krivotvorenje, prekinula trgovinske lance, uhapsila više od 80 osumnjičenih i zaplenila više od 3.000 lažnih vakcina protiv koronavirusa, navela je agencija.

List Global tajms navodi da su vakcine napunjene fiziološkim rastvorom, da nisu opasne i da nije bilo žrtava mada te navodno vakcinisane osobe nemaju nikakvu zaštitu od virusa.

Kina gde se kovid-19 pojavio krajem 2019. godine uložila je puno novca i energije u proizvodnju vakcina obećavajući da će one biti "svetsko javno dobro".

Za sada su zdravstvene vlasti zvanično odobrile samo jednu vakcinu koju je razvila laboratorija Sinofarm krajem decembra.

Medjutim Peking je od prošlog leta počeo da vakciniše stotine hiljada osoba smatranih da su pod rizikom, među kojima i diplomate i studente koji idu u inostranstvo.

Uoči kineske Nove godine (12. februar) kada obično stotine miliona ljudi putuju, vlasti su pokrenule masovnu vakcinciju stanovništva.

Do 26. januara gotovo 23 miliona doza vakcina je dato u zemlji od 1,4 milijarde stanovnika, navelo je ministarstvo zdravlja.

Kina je takoreći iskorenila bolest na svojoj teritoriji mada su se prošlog meseca pojavili novi ograničeni slučajevi zaraze.

pročitajte još

Zaratile Kina i Indija

Autor: AP Beta

#covid 19

#kina

#koronavirus