Evropska unija namerava da oslabi svoju zavisnost od američke valute

Evropska unija namerava da oslabi svoju zavisnost od američke valute i da više ugovora denominiše u evrima, kao i da blokira akvizicije evropskih kompanija od strane stranih preduzeća. Ovo se sada vidi kao pretnja nacionalnoj bezbednosti.

Inicijativu za jačanje uloge evra prvi je na dnevni red EU uključio bivši predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker 2018. godine. Rekao je da zbog trgovinskih ratova koje je pokrenuo američki predsednik Donald Tramp EU gubi milijarde. Zbog toga je jednostavno potrebno dolaru oduzeti status glavne svetske valute.

Demontaža poznatog sistema trebalo je da počne sa petrodolarima. Junker se žalio da Evropa 80% uvoza energije plaća u američkoj valuti. Nazvao je apsurdnim da se evropski avioni u EU kupuju za dolare, a ne za evre. Vašington je više puta koristio jednostrane sankcije koje su pogodile kompanije kontinenta, istakao je šef Evropske komisije.

Situacija je još više eskalirala kada je Tramp povukao Sjedinjene Države iz međunarodnog sporazuma kojim je ograničen iranski nuklearni program i ponovo najavio sankcije kojima se evropskim kompanijama zabranjuje trgovanje sa Islamskom republikom, u suprotnom bi teheranske "kolege" mogle izgubiti pristup američkom tržištu.

EU je morala pronaći zaobilazno rešenje za nagodbe sa Iranom. Francuska, Nemačka Ujedinjeno Kraljevstvo stvorilo je INSTEKS, specijalni mehanizam usmeren na "pojednostavljivanje legalnih komercijalnih transakcija između evropskih ekonomskih igrača i Irana", koji je pokrenut početkom 2019. godine. Kasnije su joj se pridružile Belgija, Danska, Holandija, Norveška, Finska i Švedska.

Mehanizam omogućava evropskim zemljama da trguju sa Teheranom, zaobilazeći američki finansijski sistem i na taj način ne izaziva odgovor Vašingtona. Da bi izbegao pravi promet novca između Irana i Evrope (koji je Vašington mogao da iskoristi da opravda sankcije), INSTEKS je koristio kreditne bodove.

Iran te kredite usmeravao za kupovinu robe, objašnjeno je Vašington Postu. I plaćao svojim isporukama. Ali ispostavilo se da je bilo vrlo teško primeniti mehanizam.

Konačno, Sjedinjene Države udarile su sankcije jednom od vodećih evropskih projekata energetske infrastrukture, Severnom toku 2. Zbog pretnji iz Vašingtona, neke evropske kompanije odbile su da rade na cevovodu.

Vašington ima jasan cilj da poveća izvoz tečnog prirodnog gasa, istovremeno podržavajući tranzit goriva kroz neevroske i proameričke zemlje u istočnoj Evropi.

Prema Fajenšnal Tajmsu, da bi se svemu tome stalo na kraj, Evropska komisija je pripremila preliminarni plan. Trebalo bi da nominuju u evrima ugovore za nabavku različite robe, kao i da revidiraju i promene norme povezane sa glavnim finansijskim reperima.

- Ekstrateritorijalna primena jednostranih sankcija trećih zemalja ozbiljno je uticala na sposobnost EU da poštuje međunarodne ugovore i upravlja bilateralnim odnosima sa zemljama koje su pod sankcijama. Jednostrane akcije trećih zemalja prete legitimnoj trgovini i ulaganju EU preduzeća - kaže se u nacrtu dokumenta.

Druga važna tačka je nezavisnost od stranih, pre svega američkih banaka. - U vreme finansijske krize oni mogu smanjiti svoje prisustvo u EU i usredsrediti se na domaće tržište - napominju inicijatori projekta.

- Jačanje međunarodne uloge evra zaštitiće našu ekonomiju i finansijski sistem od valutnih šokova, smanjiće zavisnost od drugih valuta i obezbediće niže transakcione i finansijske troškove - rekao je evropski komesar za ekonomska pitanja Paolo Đentiloni.

Prema Evropskoj centralnoj banci (ECB), evro ostaje druga najpopularnija valuta na svetu nakon dolara.

Njegovu atraktivnost povećaće Evropski fond za ekonomski oporavak nakon pandemije u iznosu od 750 milijardi evra. EU će izdati jednostruke obveznice kao alternativu američkom dolaru kao osiguranje od rizika. Evropljani stavljaju poseban ulog u takozvane zelene obveznice - dužničke instrumente koji se koriste za privlačenje investicija u ekološke projekte.

Još jedan faktor koji igra protiv dolara je želja ECB da uvede digitalni evro kako bi "ojačala otvorenu stratešku autonomiju EU u finansijskim uslugama i sposobnost da zaštiti sopstvenu finansijsku stabilnost". Prema američkim medijima, plan Evropljana neće uspeti. Sa stanovišta politike ili zakonodavnih inicijativa, EU nije sposobna za mnogo, piše Bloumberg.

Međutim, prema vodećim investicionim bankama, dolar nije toliko stabilan. JP Morgan postepeno, dužničke obaveze Evropske unije mogu postati alternativa američkim obveznicama Ministarstva finansija. Ovo će doprineti diverzifikaciji svetskih deviznih rezervi, čiji udeo u dolaru na kraju može dostići minimum iz 1990-ih.

Autor: redportal.rs

#Dolar

#EU

#evri

#valuta