Nominovan je sa svojim zamenikom zbog presudne uloge u pregovorima Izraela i država iz arapskog sveta

Glavni savetnik Donalda Trampa u toku njegovog predsedničkog mandata Džared Kušner i njegov zamenik Avi Berkovic, nominovani su za Nobelovu nagradu za mir zbog njihove uloge u normalizaciji odnosa između Izraela i 4 arapske države.

Sporazumi su potpisani u roku od 4 meseca i to u periodu od avgusta do decembra 2020. godine, što predstavlja najveći diplomatski napredak u ovom regionu u poslednjih 25 godina.

Kušnera i Berkovica nominovao je američki advokat Alan Deršovic koji je to uradio u svojstvu profesora emeritusa na Harvardu. Deršovic je branio Trampa kada je prvi put pokrenut proces impičmenta.

I pismu koje je poslao Nobelovom komitetu, Deršovic je istakao i rad bivšeg ambasadora Sjedinjenih Država u Izraelu Davida Fridmana i bivšeg ambasadora Izraela u Sjedinjenim Državama Rona Dermera.

Džared Kušner je Trampov zet. Oženjen je Ivankom Tramp koja je poput svog muža imala bitnu ulogu u administraciji bivšeg američkog predsednika. U svom saopštenju, Kušner je rekao da je počastvovan zbog ove nominacije.

Nobelova nagrada za mir biće dodeljena u oktobru.

Autor: redportal.rs

#Kušner

#nobel

#tramp