Kako bi uspostavili zvaničnu digitalnu valutu 🤨

Indija je možda sledeća zemlja koja će odustati od postojećih kriptovaluta kako bi napravila sopstvenu. Donji dom parlamenta Indije otkrio je planove za uvođenje zakona koji bi zabranio sve privatne kriptovalute u zemlji. Ova zabrana će uključivati i popularne kriptovalute kao što je na primer Bitkoin. Pored toga, parlament bi uspostavio olakšavajuće uslove za stvaranje zvaničnog digitalnog novca koji izdaje Rezervna banka Indije.

Indija je odbila kriptovalutu kao zakonsko sredstvo plaćanja 2018. godine i preporučila zabranu uz zatvorske kazne do 10 godina za prekršioce. Rezervna banka je tvrdila da valuta nije stvarna, jer nije imala fizičkog partnera i nije imala pečat. Vrhovni sud zemlje se ipak priklonio prigovorima i dozvolio trgovanje 2020. godine, ali se nije očekivalo da će to imati trajni efekat.

Zvanična digitalna valuta bi zemlji dala veću kontrolu koja ograničava strani uticaj, ali bi takođe obezbedila onu vrstu stabilnosti povezane sa konvencionalnim novcem. Cene Bitkoina i drugih kriptovaluta još uvek imaju tendenciju da jako fluktuiraju i sklonije su manipulacijama.

Autor: redportal.rs

#Indija

#Rezervna banka Indije

#bitkoin

#digitalna valuta

#kriptovalute