Širom mreža se slavi kao pobeda malih nad velikima

"Short seller" investitori su izgubili neverovatnih 70.8 milijardi $ ovog meseca kako piše u finansijskom izveštaju firme Ortex. Izgubili najviše zbog kupovine akcija GameStop od strane malih trgovaca.

Novac koji su izgubili ovog meseca je npr. veći od celokupnog BDP Slovenije.

IZVOR: TW / @JakeParkerLIVE

U svetu akcija, kupovine i prodaje na Vol Stritu to što su veliki hedž fondovi probali da urade je standardna praksa, ali se završilo sa astronomskim gubicima ovog puta.

Posvećena grupa entuzijasta i investitora uspela je kupovinom akcija GameStop, AMC Theaters, Blackberry i Nokia kao i drugih kompanija koje su bile "skraćene" uspela da podigne cenu tih akcija i za po 1000 % čak, čime su veliki Vol Strit hedž fondovi platili ogromnu cenu i morali da vraćaju pozajmljenje akcije sa kojima su trgovali.

Za više objašnjenja termina i konkretnog slučaja sa GameStop pogledajte tekst ispod.

"Short squeeze", termin kojim se opisuje pokušaj hedž fondova da otkupe akcije kojima naglo skače cena, je dovelo te isto skoro do bankrota. Citron Research je izgubio 100 % svih investicija dok je Melvin Capital morao da dobije 3 milijarde $ pozajmice od prijateljskih firmi kako bi se izvukao.

Samo na GameStop akcijama Vol Strit kompanije su izgubile preko 14 milijardi $.

Vol Strit je u panici, trgovina ovim akcijama je zaustavljena sa tim da su stigle ozbiljne optužbe i poziv na regulaciju tržišta zbog aplikacije Robinhood, koju su entuzijasti najviše koristili, koja je zabranila kupovini mnogih akcija uključujući i GameStop.

Još nekoliko trgovačkih platformi se uključilo optužujući Vol Strit za manipulaciju tržišta. Tužba protiv Robinhood aplikacije je već podneta u četvrtak.

Autor: redportal.rs

#Akcije

#GameStop

#Reddit

#Vol Strit

#Wall Street

#berza