Otisak noge je tu bio samo 220 miliona godina, ali ga niko do sad nije primetio

Četvorogodišnja devojčica Lili Vajdler je pre nekoliko nedelja pronašla otisak stopala dinosaurusa na jednoj plaži u Južnom Velsu (UK). Otkriće je značajno jer će pomoću njega naučnicima biti olakšan posao na utvrđivanju načina na koji su ovi veliki gušteri hodali.

Plaža se nalazi u zalivu Bendriks Bej u Beriju, a mala Lili je primetila otisak dok se sa svojim ocem šetala. Otisak je dugačak 10 cm, a na osnovu traga se pretpostavlja da je stvorenje koje ga je ostavilo bilo visoko oko 75 cm. Ipak, trenutno nije moguće utvrditi o kojoj se pradavnoj vrsti radilo.

- Lili je videla otisak i rekla mom mužu da pogleda. On je napravio fotografiju i kad mi ju je pokazao bila sam zadivljena. Odmah sam je poslala ekspertima koji su se zaintresovali. Moj muž i dalje misli da je ceo događaj bio suviše lep da bi bilo istinit - rekla je Sali Vajlder, Lilina mama za medije.

Kustos palaentologije Nacionalnog muzeja Velsa, Sindi Vels, rekla je da je otkriće od izuzetne važnosti za proučavanje hoda životinja iz dvane prošlosti.

- Otisak stvorenja star 22 miliona godina je jedan od najbolje očuvanih primera na teritoriji Ujedinjenog kraljevstva na osnovu kojih se može utvrditi hodanje ovih velikih guštera koji su nekada naseljavali planetu - objasnila je ona.

Stručnjaci su dodali da je po svemu sudeći otisak ostavila vitkija životinja, dok je ta stena bila blato. Slične otisci su ranije pronalaženi u SAD, a zna se da ih je ostavljala životinja kojoj je dato ime Coelophysis. Da li se i u ovom slučaju radi o ovom stvorenju ili o nekom sličnom, ostaje da se vidi.

View this post on Instagram

A post shared by Amgueddfa Cymru (@museumwales)

IZVOR: IG / @museumwales

Autor: redportal.rs

#devojčica pronašla

#dinosaur

#trag