U oslobođeno Vranje oko 13 č. 31. januara 1878. svečano je umarširao general Jovan Belimarković.

Oslobođenje južne Srbije bila je završna etapa u cilju oslobođenja Srba od Turske vlasti. Turska uprava se na prostoru Vranja zadržala gotovo 5 vekova, a ovaj dan, 31. januar Vranjanci posebno obeležavaju jer im je to podsetnik na sve muke kroz koje su prošli njihovi preci.

Srpska vojska kreće u osolobađanje Vranja u Drugom srpsko-turskom ratu, odmah nakon Grdeličke bitke kada je vojska bila u jurišu uspela je da se probije do Masuričke kotline gde su se u Poljanici spojili srpska vojska i srpski ustanici iz tih krajeva, a povezao ih je potporučnik Stepa Stepanović koji je osnovao Ustanički bataljon.

IZVOR: YT / Iksandar Amon

Srpskom vojskom je komandovao general Jovan Belimarković i ona se nalazila duž desne strane Južne Morave, dok je osmanskim snagama komandovao divizijski general Asaf-paša i oni su se nalazili duž leve strane Južne Morave. Borba za oslobođenje je počela 26. januara, jer su srpske snage počele da prelaze na levu stranu Morave, a velika bitka se dogodila 31. januara, i u njoj je učestvovalo 22.000 vojnika.

U istoriografiji je ostalo zabeležno da je u oslobođeno Vranje oko 13 č. 31. januara 1878. svečano umarširao general Jovan Belimarković sa komandom Šumadijskog korpusa, a Vranje je Srpskoj vojsci predao istaknuti turski feudalac Ramiz-paša Husejinpašić. Posle 422 godine, 2 meseca i 17 dana ropstva Vranje je dočekalo slobodu sa nešto više od 8.000 stanovnika. U bitkama za Vranje poginulo je oko 630 turskih i 122 srpskih vojnika. General Belimarković je obećao Turcima koji su ostali na području Vranja miran život i neotuđivanje imovine.

U znak sećanja na ovaj dođajaj u Vranju je 1903. podignut spomenik oslobodiocima iz Drugog srpsko-turskog rata. Ovaj spomenik Vranjanci zovu Čika Mita ali nije zabeleženo da je zaista postojao vojnik koji se tako zaista zvao. Tokom bugarskih okupacija u oba svetska rata spomenik je bio oštećivan. U Drugom svetskom ratu bugarski okupator je polomio ruku Čika Miti u kojoj je držao pušku. Vranjanci nisu hteli da ponovo dodaju ruku u znak sećanja na bugarski vandalizam.

Foto: vranjenews.rs

U okviru manifestacija za Dan grada Vranja, održan je tradicionalni marš Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878. Više o tome možete pročitati OVDE.

Autor: redportal.rs

#Bugari

#Oslobođenje

#Spomenik

#okupacija

#rat

#turci

#vranje