Osim Beograda tog dana je bio odlikovan odrednom samo francuski grad Lijež.

Za herojstvo koje je Beograd pokazao u Prvom svetskom ratu nagrađen je najvišim francuskim vojnim odlikovanjem – Viteškim krstom Legije časti.

Dokument o dodeli odlikovanja potpisao je predsednik Francuske republike Aleksandar Miteran 21. decembra 1920. Osim Beograda tog dana je bio odlikovan odrednom samo francuski grad Lijež. Na dekretu je pisalo:

Jednoj od prvih i najvećih žrtava Velikog rata, čije stanovništvo, uprkos bombardovanja i neprijateljske okupacije, neprestano davalo dokaze neumornog herojstva, bilo veliki simbol odbrane, a zatim pobeda herojske nacije, koja je odlučila da ne propadne.

Na svečanoj dodeli priznanja donete su je odluke: da se Pozorišna ulica preimenuje u Francusku ulicu, i da se Franše d' Epere proglasi počasnim građaninom grada Beograda. Na kraju svečane sednice, prestolonaslednik Aleksandar i general d' Epere su u pratnji garde otišli na Terazije, gde je u čast generala održan defile trupa Beogradskog garnizona.

Slika: Svečanost u Beogradu

Foto: mgb.org.rs

Dokument o odlikovanju dat je na čuvanje predsedniku Opštine beogradske u kojoj se nalazio se sve do Drugog svetskog rata, od tada mu se gubi svaki trag.

IZVOR: TW / @IA_Beograda

Autor: redportal.rs

#Francuska

#beograd

#kralj Aleksandar

#miteran