Aktivisti za ljudska prava tvrde da je ovakva zabrana tragedija za žene

Skoro totalna zabrana abortusa koja je stupila na snagu u Poljskoj pokrenula je širok talas narodnog nezadovoljstva širom ove države.

Ženski štrajk, poljska grupa za ženska prava povela je narod na ulicama Varšave, dok je ispred Ustavnog suda bio centar demonstracija. U Varšavi je atmosfera bila izuzetno napeta, a uhapšene su 3 osobe za koje se navodi da su upale na teritoriju Ustavnog suda.

Protestanti insistiraju na tome da žena treba da ima pravo da odlučuje o sopstvenom telu, dok je na jednom transparentu čak bilo napisano da je "zabrana abortusa diskriminacija najsiromašnijih", zato što siromašne žene neće biti u mogućnosti da putuju u inostranstvo da abortiraju.

Jedina mogućnost za abortus prema poljskom zakonu jeste u slučaju ako je ženski život doveden u pitanje, ili ako je trudnoća rezultat silovanja ili incesta. Novim zakonom je ukinuta mogućnost abortusa ukoliko postoji oštećenje ploda, što je na godišnjem nivou u Poljskoj ovo bio najčešći razlog abortusa (98% u 2019. godini).

Protestanti zahtevaju mnogo slobodniji zakon o abortusu i ostavku vlade. Članovi vladajuće stranke Pravo i pravda koji su inače blisko povezani sa Katoličkom crkvom smatraju da je ovo način da se spreči abortus fetusa sa Daunovim sindromom.

Autor: redportal.rs

#abortus

#poljska

#protest