Priča koja je zapalila ceo internet

GameStop je potpuno zapalio mreže u celom svetu u proteklih par dana i mnogi ljudi se pitaju o čemu se tu zapravo radi? Ispod smo pokušali da objasnimo kako je nastala ova kontraverza sa objašnjenjem par termina koji nisu opšte poznati.

Za početak nekoliko ključnih termina:

GameStop: Lanac od 5.000 maloprodajnih objekata širom SAD koji prodaju i rentiraju igrice, koji po investitorima sa Vol Strita potpuno bespotreban pošto se danas većina igrica kupuje i igra onlajn umesto što se fizičke kopije kupuju.

"Shorting a stock" - "skraćivanje akcija": Investitor ili u ovom slučaju "short seller", onaj koji veruje da će tržišna cena određene akcije da se sroza, pozajmljuje te akcije od zajmodavca, onda prodaje kupcu, kada se vrednost dalje smanji otkupljuje ga za manje nego zašta ga je prodavao, uzme profit i onda vrati zajmodavcu.

"Short squeeze": "Short seller" uviđa da je napravio grešku - akcija koju je prodao je porasla umesto što se smanjila. Ovo ga natera da je otkupi što brže kako vrednost ne bi porasla još, često za istu cenu za koju je kupio, onda je vraća zajmodavcu.

Na primer:

Ako Marko "skrati" akciju koju je uzajmio od Milana, pa je proda Milošu za 5$ po akciji, nakon toga vrednost padne na 3 $ po akciji, Marko bi je otkupio za 3 $ po akciji, tako bi napravio profit pre nego što bi vratio Milanu. Ako bi se umesto toga vrednost uvećala na 7 $ po akciji, Marko bi morao da je otkupi sa gubitkom i verovatno bi morao da požuri kako akcija ne bi dalje skakala.

"Margin requirement"- "marginalna potreba" : minimalna vrednost ( vrednost akcije koju poseduje investitor) koju investitor mora da održi posle kupovine akcije. Kako glasi na Investopedia sajtu trenutno je na 25 % od ukupne vrednosti.

GameStop je počeo januar sa cenom od 17,25 $ i bio izuzetno "skraćen", što znači da su mnogi hedž fond "šort seleri" sa Vol Strita očekivali da firma propadne i da se vrednost sroza apsolutno. Jedan menadžer hedž fonda sa Vol Strita, Endrju Left iz Citron Research je "skratio" GameStop i onda održao uživo strim prezentaciju gde je rekao da će akcije pasti za 50 % kako je The Wall Street Journal preneo.

Onda su korisnici Reddit grupe WallStreetBets, koje vodi finansijski guru koji se zove Roaring Kitty koji je investirao oko 56.000 $ kako bi napravio 50.000 akcija u GameStop, osetili da mogu da izvrše "short squeeze" na Vol Strit invenstitore i pozivali milione članova da kupuju akcije GameStop.

To je nateralo hedž fondove da otkupljuju akcije što pre da ne bi akcije porasle rapidno. Ironično, ta kupovina je dodatno povećala vrednost akcija.

Endrju Left je i prijavljivao pretnje koje je dobijao u FBI. Zamolio je da se otvori slučaj.

Ta cela situacija je dalje omogućila akcijama da rastu jer je izgledalo kao da mali investitori pobeđuju velike Vol Strit igrače.

Do srede akcije GameStop su skočile na čak 347,51 $.

Mali investitori koji su omogućili akcijama da skoče su koristili besplatne aplikacije za trgovinu kao što je Robinhood da bi kupili akcije iz GameStop.

- Hedž fond Citron i Melvin Capital su rekli u sredu da su vratili sve akcije posle gubitka koji nisu želeli da iskažu ali se pretpostavlja da su milijarde u pitanju - kako prenosi Daily Mail.

- Aplikacije su ubrzo promenili marginalnu potrebu za GameStop na 100 % da bi probao da spreči gubitke hedž fondovima i spreči dalju kupovinu akcija - kako navodi Reuters.

Ova kontraverza je potencijalno napravila mesta za detaljnu analizu i regulativnih tela zbog manipulacije tržište kao i mogućeg kršenja zakona. Mnogi su ovu vrstu trgovine opisali kao kockanje i da ruši integritet finansijskog tržišta.

Autor: Hank Berrien / redportal.rs

#GameStop

#Robinhud

#Wall Street

#berza

#mimovi