Harijet Tabman umesto Endrua Džeksona 💵

Američki predsednik Džozef Bajden obećao je da će nastaviti proces redizajna novčanice od 20 dolara. Na njoj bi umesto 7. predsednika SAD Endrua Džeksona trebalo da se nađe Harijet Tabman, koja je tokom života od robinje postala aktivistkinja i oslobodila više od 300 robova.

Sekretarka za javnost predsednika SAD Džen Psaki rekla je da je važno da novac pokazuje diverzitet njihove zemlje i da bi lik Harijet Tabman sigurno to pokazao.

Foto: Instagram.com/sidelineculture

U aprilu 2016. godine, Trezor SAD najavio je da će lik Harijet Tabman biti na redizajniranoj novčanici od 20 dolara, koja će biti predstavljena 2020. Lik Endrua Džeksona biće prebačen na drugu stranu. Međutim, administracija Donalda Trampa nije nastavila sa inicijativom. Bivši predsednik je rekao da je najavljena promena čista politička korektnost i predložio da se Harijet Tabman nađe na novčanici od 2 dolara.

Harijet Tabman je rođena 1822. godine u Merilendu kao robinja. Pobegla je na Sever 1844. godine, i u okviru svojih aktivnosti oslobodila više od 300 robova.

Foto: Instagram.com/_stillwerise

Robovlasnici na Jugu su joj ucenili glavu na 40.000 dolara, a tokom Građanskog rata bila je špijun za vojsku Unije. Endru Džekson bio je američki vojskovođa, pravnik, političar i državnik i 7. predsednik Sjedinjenih Država. Godine 1803. postao je vlasnik plantaže Ermitaž u Tenesiju,na kojoj se uzgajao pamuk koji su obrađivali i brali robovi.

U početku je posedovao 9 robova, a kasnije ih je imao više od 150. Sa sinom je bio suvlasnik još jedne plantaže koja je držala oko 50 robova. Tokom života posedovao je oko 300 robova. Džekson je radio na proširenju SAD nauštrb Indijanaca.

Autor: redportal.rs

#Predsednik

#Robinja

#SAD

#novčanica

#robovlasnik