Izazov koji je odneo već nekoliko života

Maloletni Đ. S. (10), koji je preksinoć pronađen mrtav u svom stanu u Beogradu, najverovatnije se obesio svojim kimonom za džudo, a kako se nezvanično saznaje, dečak je pokušavao da izvede i snimi izazov za društvenu mrežu TikTok.

Tragedija se dogodila u utorak uveče kad je dečak ostao sam kod kuće, pošto su mu roditelji, kako kažu komšije, otišli u prodavnicu.

- Kad su se roditelji vratili, stan je bio zaključan, a Đ. S. nije odgovarao na njihove pozive, lupanje po vratima i dozivanje. Uspaničili su se i pozvali policiju i vatrogasce. Nadležni su preko terase ušli u stan i pronašli dečaka obešenog o krevet na sprat - priča izvor Kurira .

Mališanu je oko vrata bio obmotan kimono, pošto je on neko vreme trenirao džudo. Policiji nije bilo jasno da li je dete slučajno nastradalo tokom igre ili se namerom obesilo, a onda su došli do saznanja da je Đ. S. učestvovao u popularnom i izuzetno opasnom izazovu na TikToku, koji se zove Blackout, odnosno padanje u nesvest.

Suština izazova, koji se naziva i The Choking game i Scarfing, jeste da dete obmota kaiš oko vrata i snima se dok to radi sve do momenta kad se onesvesti. Međutim, devojčica sa Sicilije se ugušila, a pored nje je pronađen mobilni telefon.

Postoje neke indicije koje ukazuju na to da je Đ. S. upravo pokušavao da izvede ovaj izazov. Takođe, istog dana kad je nastradao mališan iz Beograda, u Trinidadu je stradao dečak (9) koji je igrao isti izazov. Mnoge zemlje sveta su već reagovale i apelovale da se prijave svi TikTok nalozi koji promovišu ovako opasan trend koji ugrožava dečje živote.

- U utorak uveče smo čuli buku i videli policiju i vatrogasce, a onda su odjeknuli i krici očajnog oca. Čovek bukvalno nije mogao da dođe sebi, kukao je, a pored njega je stajala i uplakana supruga. Šta da kažu, ostali su bez sina, slomljeni su od bola. Ne možete da zamislite kako je to bio divan dečak, kulturan, vaspitan, ma duša od deteta - navode komšije.

Autor: Kurir/redportal.rs

#Dečak

#TikTok

#izazov

#onesvešćivanje

#samoubistvo